ΥΓΕΙΑ

AstraZeneca: Τα ύποπτα συμπτώματα θρόμβωσης – Τι να προσέξετε

Oδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία.

Το σπάνιο σύνδρομο, είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε κάθε περίπτωση αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι οδηγίες, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση υγειονομικών και πολιτών για την αντιμετώπιση του σπάνιου συνδρόμου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι δεν θα πρέπει οι οδηγίες αυτές να δημιουργήσουν πανικό και άγχος, καθώς αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση.

Πιο αναλυτικά:

Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν αν συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους όταν εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Δύσπνοια
  • Νευρολογικό σύμπτωμα
  • Θωρακικό άλγος
  • Επίμονη κεφαλαλγία πέραν των τεσσάρων ημερών
  • Δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως εκχυμώσεις πέραν του σημείου όπου έγινε το εμβόλιο (μελανιές), μικρές αιμορραγίες σαν τσίμπιμα καρφίτσας.
  • Η αιματολογική συνιστά σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπετάλια ή θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και αν έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες που προσέρχονται για εμβολιασμό να  λαμβάνουν κανένα αντιπηκτικό, παρά μόνο αν λαμβάνουν ούτως ή άλλως κάποια σχετική θεραπεία.

Μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα σε  346.000 της AstraZeneca

Στη χώρα μας έχει αναφερθεί μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης σε σύνολο περίπου 346.000 εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 θρομβώσεων με θρομβοπενία. Στην Ευρώπη σε 9,2 εκατ δόσεις της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 44 περιπτώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ερευνά μια προς μια τις περιπτώσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες επιστημονικό πόρισμα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εξαφάνιση Άρτεμης Βασίλη: Η Google έδωσε απαντήσεις…

Ποιος ή ποιοι διέγραψαν τα τελευταία στίγματα του…

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν ωθεί την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία;

[O συντάκτης του άρθρου είναι τέως Βουλευτής κατ΄επανάληψιν,…

Ρωσικά αντίποινα: “Σφαλιάρα” περιωπής στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό για τους…

Σοφία Παυλίδου: Πώς εμπλέκεται η ηθοποιός με την υπόθεση των θυρίδων

Στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό» βρέθηκε καλεσμένη η…

Ομογενής πολιτοφύλακας: «Επιδεινώθηκε η κατάσταση, ναζιστές καταπιέζουν τους Έλληνες»

Την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει…
contact