ΥΓΕΙΑ

“Αθώο” σύμπτωμα στα μάτια συνδέεται με πρόβλημα στην καρδιά – Τι να προσέξετε!

Όταν σκέφτεστε για σημάδια καρδιακού προβλήματος, πιθανότατα φαντάζεστε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ζαλάδα.

Ωστόσο, μια έρευνα από το UC San Diego Health αποκάλυψε ότι ένας πρώιμος δείκτης καρδιακών παθήσεων μπορεί στην πραγματικότητα να βρεθεί παρατηρώντας τα μάτια σας.

Τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας μπορούν να πουν πολλά για την υγεία σας

Τα μάτια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μελέτη, όπως δήλωσαν οι ερευνητές του UC San Diego στα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό επιστημονικό EClinical Medicine. Τα μάτια είναι το μόνο μέρος στο σώμα όπου τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία μας μπορούν να παρατηρηθούν εύκολα.

Η μειωμένη ροή του αίματος, ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), προκαλούν ορατή βλάβη στο μάτι και ειδοποιούν τους γιατρούς για υποκείμενα ή αναπτυσσόμενα προβλήματα.

“Τα μάτια είναι ένα παράθυρο στην υγεία μας και πολλές ασθένειες μπορούν να εκδηλωθούν με συμπτώματα (και) στα μάτια. Η καρδιαγγειακή νόσος δεν αποτελεί εξαίρεση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Mathieu Bakhoum, χειρουργός αμφιβληστροειδούς στο UC San Diego Health.

Ειδικά οι αμφιβληστροειδείς σας μπορούν να σηματοδοτήσουν σημάδια καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Shiley Eye του UC San Diego Health έβαλαν σκοπό να αποδείξουν εάν και κατά πόσον μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών θα μπορούσε να ανιχνεύσει υποκείμενα καρδιακά προβλήματα, κάτι που θα βοηθούσε στην έγκαιρη ανίχνευσή τους.

Θεώρησαν ότι η ισχαιμία του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης καρδιακών παθήσεων. Έτσι, η ομάδα εξέτασε το πώς μια οπτική τομογραφία συνοχής του οφθαλμού (optical coherence tomography, ή OCT), η οποία δημιουργεί εικόνες του αμφιβληστροειδούς, θα μπορούσε να μελετηθεί για να εντοπιστούν σχετικές βλάβες. Ο αμφιβληστροειδής είναι το εσωτερικό, το πιο ευαίσθητο στο φως στρώμα του ματιού και οτιδήποτε εντοπιστεί εκεί συνιστά λόγο ανησυχίας.

“Η ισχαιμία, η οποία είναι η μειωμένη ροή του αίματος που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος στο μάτι και μπορεί να προκαλέσει θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αφήνοντας πίσω της ένα μόνιμο σημάδι”, δήλωσε ο δρ. Bakhoum. “Ονομάσαμε αυτές τις βλάβες ‘περιαγγειακές βλάβες ισχαιμικού αμφιβληστροειδούς’ (retinal ischemic perivascular lesions, ή RIPL) και προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε εάν αυτό το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης για καρδιαγγειακές παθήσεις”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις έχουν περισσότερες βλάβες στον αμφιβληστροειδή τους

Οι ερευνητές του UC San Diego Health εξέτασαν τα αρχεία ατόμων που έκαναν σάρωση αμφιβληστροειδούς στο νοσοκομείο από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2019 και συνέκριναν τις σαρώσεις ατόμων με καρδιακές παθήσεις με εκείνες υγιών ατόμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας αυξημένος αριθμός RIPL παρατηρήθηκε στα μάτια των ατόμων με καρδιακές παθήσεις. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι: “ο αριθμός των RIPL είναι ανάλογος με τον κίνδυνο ο ασθενής να πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο«.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας ανέπτυξε τον υπολογισμό βαθμολογίας κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (atherosclerotic cardiovascular disease risk score, ή ASCVD), ο οποίος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί αξιολογούν τον 10ετή κίνδυνο ενός ασθενούς να βιώσει καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη σχετική έκθεση, οι ερευνητές αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των RIPL στα μάτια ενός ασθενούς και της ASCVD. «Τα άτομα με χαμηλή και οριακή βαθμολογία ASCVD είχαν χαμηλό αριθμό RIPL στα μάτια τους, αλλά καθώς ο κίνδυνος ASCVD αυξήθηκε, αναλόγως αυξήθηκε και ο αριθμός των RIPL», δήλωσε ο δρ. Bakhoum.

Τα μάτια σας μπορούν να δείξουν σημάδια προβλημάτων ροής αίματος προτού εμφανιστούν άλλα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων

Οι οφθαλμίατροι στο UC San Diego Health προτείνουν να παραπέμπονται οι ασθενείς σε καρδιολόγο, εάν εντοπιστούν RIPL κατά τη διάρκεια σάρωσης OCT στα μάτια τους, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα άλλα συμπτώματα καρδιακής νόσου. “Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν καρδιακά προβλήματα”, δήλωσε ο δρ. Bakhoum.

“Το κλειδί για την πρόληψη αυτού είναι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Ελπίζουμε ότι με τον προσδιορισμό των RIPL ως δείκτη για καρδιαγγειακές παθήσεις θα εντοπίζουμε καρδιακά προβλήματα πολύ πριν από κάποιο καταστροφικό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

28χρονος σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε την μητέρα του

Φρίκη προκαλεί η είδηση ενός 28χρονου ο οποίος…

Τι είπες ότι πετύχατε, Αλέξη;

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά, αλλά και βίντεο…

Εμβόλια Pfizer – Moderna: Τα 3 σοβαρά συμπτώματα σε νέους μετά τη δεύτερη δόση

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι…

Η απίστευτη κίνηση του Ερντογάν μόλις είδε τον Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν…

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Πιθανό το σενάριο να αφήσουν στην άκρη τη…

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές…

Κρίστιαν Έρικσεν: Ο άνθρωπος που του έσωσε τη ζωή έδειξε τι σημαίνει αρχηγός

Όλος ο πλανήτης σοκαρίστηκε με την κατάρρευση του…

Παρέα με αλλοδαπούς ο Τσίπρας στην πορεία κατά του εργασιακού ν/σ

Το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της…

Αυτές τις εικόνες στην απεργία τις πρόσεξε κανείς;

Μαζί με την μάζα των αριστερόστροφων διαδηλωτών, έχουν…
contact