ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής λόγω ενδομητρίωσης

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών και κυρίως αποβολής για τις γυναίκες με ενδομητρίωση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε στη Σκωτία.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική διαταραχή στην οποία το ενδομήτριο, δηλαδή η εσωτερική επίστρωση της μήτρας, εντοπίζεται εκτός αυτής, κυρίως στις ωοθήκες ή τον κόλπο.

Η μελέτη, η οποία αφορούσε σχεδόν σε 15.000 γυναίκες από τη Σκωτία, υπέδειξε ότι η ενδομητρίωση συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε ποσοστό 76%.

Οι ερευνητές από το Βασιλικό Θεραπευτήριο του Αμπερντήν, οι οποίοι πρόκειται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), επισημαίνουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Η επίσημη διάγνωση της ενδομητρίωσης αποτελεί συχνά πρόκληση για τους ειδικούς. Εκτιμάται ότι ποσοστό 2-10% των γυναικών εμφανίζουν τη διαταραχή. Τυπικά συμπτώματα είναι ο ισχυρός πόνος κατά την περίοδο και ο συχνός στομαχόπονος.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν σε 5.375 γυναίκες με ενδομητρίωση και 8.280 υγιείς γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίχθηκε φυσιολογικά, όμως για τις γυναίκες με ενδομητρίωση υπήρχαν αυξημένοι δείκτες επιπλοκών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος έκτοπης κύησης (εξωμήτριο), κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, ήταν σχεδόν τριπλάσιες (0,6% για το γενικό πληθυσμό, 1,6% για τις γυναίκες με ενδομητρίωση), ενώ ο κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και επιβεβλημένης καισαρικής ήταν αυξημένος κατά 76%, 26% και 40% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μεταβολές στη λειτουργία της μήτρας και οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής συνδέονται με τις επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Σύμφωνα με την Δρ Lucky Saraswat, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά τα ευρήματα στο πλαίσιο του συνεδρίου, ορισμένες επιπλοκές, όπως η έκτοπη κύηση και η αποβολή, δεν μπορούν να μεταβληθούν, όμως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες παρεμβάσεις που πιθανώς θα βελτιώσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης. Η ερευνήτρια συμπληρώνει πως οι γυναίκες με ενδομητρίωση θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά κατά την εγκυμοσύνη τους, για παράδειγμα κάνοντας υπέρηχο συχνότερα από άλλες εγκύους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact