ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ο «θησαυρός» που θα εκτοξεύσει την οικονομία της Ελλάδας και τι έλεγαν οι Αρχαίοι

Τα εγκώμια της Ελλάδος πλέκει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τονίζοντας ότι αυτό το προϊόν μπορεί ν’ ανανεώσει την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδος.

Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και εκλεπτυσμένα υλικά της παγκόσμιας γαστρονομίας και μάλιστα λίγο καιρό πριν είχε ανακαλυφθεί στην χώρα μας η μεγαλύτερη λευκή τρούφα (Tuber magnatum) βάρους 510 γραμμαρίων με τιμή άνω των 330.000 δολαρίων.

Ο Πλούταρχος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούσαν ότι η τρούφα είναι αποτέλεσμα του φωτός, της ζέστης και του νερού στο υπέδαφος.

Ο Κικέρωνας ονόμαζε τις τρούφες παιδιά της γης, ο Διοσκουρίδης, πίστευε ότι ήταν οι κόνδυλοι της ρίζας των δέντρων, ενώ ο Αριστοτέλης τις ανέφερε πολύ συχνά στα γραπτά του.

Η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας στον κόσμο

‘Όπως και να ‘χει.. η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας, για τον οποίο, μερικά από τα διασημότερα εστιατόρια και καταστήματα ειδών διατροφής στον κόσμο, πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα κονδυλόσχημα μανιτάρια.

Η Ιταλία είναι η χώρα, όπου «κρατά τα ινία» με την καλύτερη τρούφα στον κόσμο, ενώ οι Ιταλοί θεωρούν ότι η τρούφα τους είναι το πιο πολυτελές τους προϊόν.

Η Ιταλία έχει 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο.

Καθώς η τρούφα και η συλλογή της συνδέονται άμεσα με μια παράδοση και μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα στις οικογένειες, η Ιταλία ζήτησε από την Unesco η καλλιέργειά της να συμπεριληφθεί στην ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι οι λευκές τρούφες Alba τρούφες-κονδύλου magnatum pico – μεγαλώνουν επίσης εξαιρετικά καλά και στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που έχουν εκσκαφεί και τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, είδε τις δυνατότητές τους για την αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος για να δοκιμάσει κάποιος τις ελληνικές τρούφες. Συνήθως, αμέτρητοι μεσάζοντες αγγίζουν μια ιταλική τρούφα προτού φτάσει στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ο καταναλωτής να μην γευτεί όλη την ένταση του προϊόντος.

Οι ιδρυτές όμως της εταιρείας Eklekto, Πίτερ Βέλτμαν και Γιώργος Αθάνας, λένε ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα και γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν. Εκτός από το άτομο που εργάζεται με το πιστό του σκυλί στην αναζήτησή τους, ο Βελτμαν και ο Αθάνας, είναι οι μόνοι άνθρωποι που αγγίζουν τις τρούφες πριν από την εξαγωγή τους, λέει η εταιρεία.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact