ΥΓΕΙΑ

«Δάχτυλο Covid»: Πώς εξηγείται το περίεργο σύμπτωμα του κοροναϊού σε πόδια και χέρια

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως ο κοροναϊός μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει επώδυνες βλάβες του δέρματος στα δάχτυλα των ποδιών και λιγότερα συχνά των χεριών –ένα παράξενο σύμπτωμα του οποίου ο μηχανισμός μόλις τώρα αποκαλύπτεται.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλοιώσεις που μοιάζουν με χιονίστρες, ή χείμετλα σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, τα οποία εμφανίζονται σε ευαίσθητα άτομα όταν εκτίθενται στο κρύο. Προκαλούνται από διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς, και είναι διαφορετική πάθηση από τα πολύ σοβαρότερα κρυοπαγήματα.

Όπως συμβαίνει με τις χιονίστρες, το δέρμα των ασθενών με το λεγόμενο «δάχτυλο Covid» μπορεί να είναι κόκκινο ή μελανιασμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζει φουσκάλες που προκαλούν πόνο, κάψιμο ή φαγούρα.

Αυτό συνέβη στη Σοφία, 13 ετών, η οποία δήλωσε στο BBC ότι μετά βίας μπορούσε να περπατήσει ή να φορέσει παπούτσια και αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για μεγάλες διαδρομές.

Το περίεργο σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και έχει αναφερθεί ακόμα και σε άτομα που δεν εκδήλωναν άλλα συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται την Τετάρτη στο British Medical Journal, το «δάχτυλο Covid» οφείλεται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετίζεται με την ιντερφερόνη-1, μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που συμμετέχει στην άμυνα έναντι ιών, καθώς και στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται στους υγιείς ιστούς.

Στο φαινόμενο εμπλέκονται επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι συνέκριναν 50 ασθενείς με Covid-19 με 13 περιστατικά χείμελων που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία.

Η δρ Βερονίκ Μπατάιγ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε στο BBC ότι το «δάχτυλο Covid-19» ήταν σχετικά συνηθισμένο σύμπτωμα στην αρχή της πανδημίας, έχει γίνει όμως σπάνιο μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid.

(In.gr)

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact