ΕΛΛΑΔΑ

“Δεν έχουμε πρόθεση να ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ το ωράριο στα καταστήματα”

Έγινε σήμερα το μεσημέρι μετά τα πρωινά εφιαλτικά σενάρια και τις διαρροές από ΜΜΕ και εμπορικούς συλλόγους!

«Δεν είναι πρόθεση της κυβερνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Τι ανέφερε αναλυτικά:

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβούλια που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά.

Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».
Ο πρωινός…πανικός

Η παραπάνω δήλωση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης έχει “πυροσβεστικό” χαρακτήρα.

Κι αυατό γιατί είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και διαρροές πως πρόκειται να έρθει νομοθετική ρύθμιση περί της μείωσης του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα, με εφαρμογή μάλιστα από 1/11.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τη διαφαινόμενη συμφωνία και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τα μειωμένα ωράρια.

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ του Συλλόγου, τα καταστήματα θα λειτουργούν με συνεχές ωράριο, κλείνοντας όμως πολύ νωρίτερα σε σχέση με τώρα. Άλλες ημέρες θα λειτουργούν τα καταστήματα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, και άλλες από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10.00-16.00 και τις υπόλοιπες μέρες 10.00-19.00, καθώς όπως είπε ο Παντελής Φιλλιπίδης, πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εξοικονομούνται έτσι… 6 ώρες κατανάλωσης ενέργειας.

Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε να κλείνουν και τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact