ΕΛΛΑΔΑ

“Δεν έχουμε πρόθεση να ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ το ωράριο στα καταστήματα”

Έγινε σήμερα το μεσημέρι μετά τα πρωινά εφιαλτικά σενάρια και τις διαρροές από ΜΜΕ και εμπορικούς συλλόγους!

«Δεν είναι πρόθεση της κυβερνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Τι ανέφερε αναλυτικά:

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβούλια που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά.

Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».
Ο πρωινός…πανικός

Η παραπάνω δήλωση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης έχει “πυροσβεστικό” χαρακτήρα.

Κι αυατό γιατί είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και διαρροές πως πρόκειται να έρθει νομοθετική ρύθμιση περί της μείωσης του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα, με εφαρμογή μάλιστα από 1/11.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τη διαφαινόμενη συμφωνία και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τα μειωμένα ωράρια.

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ του Συλλόγου, τα καταστήματα θα λειτουργούν με συνεχές ωράριο, κλείνοντας όμως πολύ νωρίτερα σε σχέση με τώρα. Άλλες ημέρες θα λειτουργούν τα καταστήματα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, και άλλες από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10.00-16.00 και τις υπόλοιπες μέρες 10.00-19.00, καθώς όπως είπε ο Παντελής Φιλλιπίδης, πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εξοικονομούνται έτσι… 6 ώρες κατανάλωσης ενέργειας.

Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε να κλείνουν και τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact