ΕΛΛΑΔΑ

Δόθηκε το “οκ” για το νέο υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας

Όσο τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη θάλασσα με αποκορύφωμα την κρίση του 2020 όταν οι δύο στόλοι βρέθηκαν απέναντι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τόσο πιο έντονη γινόταν η επιθυμία του Αεροπορικού Επιτελείου να εντάξει στο οπλοστάσιο του ένα ακόμη πανίσχυρο αντιπλοϊκό πύραυλο δίπλα στους ‘’φονικούς’’AM Exocet-39. O οποίος φυσικά δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανικό Harpoon AGM-84D.

Ένας αντίστοιχων δυνατοτήτων πύραυλος που μπορεί όμως να μεταφέρεται από τη ‘’ραχοκοκαλιά’’ του αεροπορικού στόλου δηλαδή από τα μαχητικά F-16. Ήδη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε προσεγγίσει την Ουάσιγκτον προκειμένου να πάρει το «πράσινο» φως αποδέσμευσης του πολύτιμου για τις Ελληνικές ανάγκες οπλικού συστήματος.

Το “οκ” από τους Αμερικανούς φαίνεται ότι ήρθε και πλέον το πρόγραμμα κατατίθεται αύριο στη βουλή μαζί με μια σειρά ακόμη κρίσιμα εξοπλιστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος απόκτησης των Harpoon. Σύμφωνα με πληροφορίες το “budget” αφορά την απόκτηση περίπου 60 πυραύλων τελευταίας γενιάς τα οποία προορίζονται για τα μαχητικά F-16, είτε στη διαμόρφωση Viper είτε στην block52+ adv στην οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν τα 38 “block 50”

. Ενώ ένας μικρός αριθμός Harpoon θα ενταχθεί στη ‘’φαρέτρα’’ των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 ORION όταν αυτά τελικά παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Με την απόκτηση των Harpoon η Πολεμική Αεροπορία αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα σε αποστολές ‘’Tayne’’ δηλαδή απέναντι σε ναυτικούς στόχους.

Έτσι δεν θα είναι μόνο τα Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’Γεράκι’’ τα οποία θα μεταφέρουν αντιπλοικούς και συγκεκριμένα τους Exocet αλλά και τα F-16. Το Επιτελείο κατά συνέπεια θα μπορεί να επιλέξει να κρατήσει τις ‘’Ριπές’’ μόνο σε ρόλο “air to air” ή να μοιράσει τις αποστολές μεταξύ Rafale και F-16. Και ενώ οι διαθέσιμοι αεροπορικοί Exocet οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα Mirage 2000 στα Rafale έχουν ήδη επαναπιστοποιηθεί και είναι επιχειρησιακά πανέτοιμοι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact