ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκκληση από 126 νομπελίστες στους G7 να δράσουν άμεσα για το κλίμα

Λίγες μέρες πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος με αποδέκτες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η έκκληση προς τους συμμετέχοντες της συνόδου κορυφής στο Σεντ Άιβς της Κορνουάλης (11 έως 13 Ιουνίου).

Οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ απευθύνουν έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται», τονίζουν.

Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK). Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από τους κατόχους του βραβείου Νόμπελ. «Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact