ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκστρατεία προστασίας για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Αστεγα μένουν είκοσι γέρικα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο του καταφυγίου όπου φιλοξενούνται.

Πρόκειται για ζώα τα οποία εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, αφού έχουν υποστεί υπερεκμετάλλευση. Η Ενωση Ζωοφίλων Θήρας SAWA, που έχει δημιουργήσει το υπό κατάργηση καταφύγιο, καταγγέλλει ότι πίσω από το τουριστικό φολκλόρ της μεταφοράς με παραδοσιακά γαϊδουράκια κρύβεται μια πικρή ιστορία και επισημαίνει ότι τα ζώα αφήνονται στην τύχη τους λίγο πριν πεθάνουν από την υπερκόπωση, τις πληγές και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Τα τελευταία επτά χρόνια η οργάνωση έχει περιθάλψει περισσότερα από 200 γαϊδουράκια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά 360 όνοι από τους 2.000 του νησιού εργάζονται ως τουριστικά ταξί.

Από τα χαράματα

«Η συμπεριφορά των ζώων είναι τέτοια γιατί υφίστανται σοβαρή κακοποίηση. Οταν φτάνουν οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι έχουν τρεις επιλογές για να ανέβουν στα Φηρά: Να πάνε με τα πόδια, με τελεφερίκ ή με γαϊδουράκια.

Αυτά τα γαϊδουράκια δουλεύουν από τα χαράματα μέχρι τη δύση του ηλίου -κάτι που απαγορεύεται από τον Κανονισμό Κυκλοφορίας Αγοραίων Επιβατηγών Ζώων που ισχύει και σε άλλα κράτη του κόσμου-, ανεβαίνουν 600 σκαλοπάτια σε κάθε δρομολόγιο, με πληγιασμένα πόδια, βρώμικα, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες βάρδιες και δέχονται πάρα πολύ ξύλο για να πηγαίνουν γρηγορότερα ώστε να κερδίσει ο αγωγιάτης μερικές διαδρομές παραπάνω.

Ετσι γίνονται νευρικά, σκεφτείτε ότι έχουμε γαϊδούρι επτά χρόνια στο καταφύγιο και δεν με έχει αφήσει να το αγγίξω από την κακοποίηση που είχε υποστεί», λέει η κ. Χριστίνα Καλούδη εκ μέρους της Ενωσης Ζωόφιλων.

«Τα γαϊδουράκια ζουν υπό άθλιες συνθήκες, δεμένα το ένα πόδι με το άλλο σε χωράφια, χωρίς στέγαστρο, είτε έχει 45 βαθμούς Κελσίου είτε βρέχει, με έναν κουβά νερό όλη μέρα στην καλύτερη περίπτωση.
 
Οι περισσότεροι βλέποντας ότι βγάζουν αρκετά χρήματα έχουν μέχρι και 20 ζώα στην κατοχή τους, ενώ βάσει του Κανονισμού επιτρέπεται να έχουν έως εννέα, ενώ παράλληλα λαμβάνουν επιδότηση από το Ιδρυμα Νομικός, που κατασκεύασε το τελεφερίκ, επειδή τους μείωσε τη δουλειά.

Και όλα αυτά χωρίς καμία επιτήρηση από τον δήμο που έχει την ευθύνη να επιβλέπει. Εξαίρεση κάποια πρόστιμα που ξεκίνησαν να δίνονται το 2011, όμως έπειτα σταμάτησαν», προσθέτει.

Τις κακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ζώων διαπίστωσε πριν από δύο εβδομάδες η βρετανική «The Donkey Sanctuary», που ασχολείται με την προστασία των γαϊδουριών, ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι τα γαϊδουράκια δεν έχουν πρόσβαση σε σκιερό μέρος και σε νερό, μεταφέρουν ανώτερο του επιτρεπτού βάρος και έχουν πληγές από την κακή ποιότητα του εξοπλισμού τους.

«Αυτήν τη στιγμή στο καταφύγιο έχουμε γαϊδουράκια ηλικίας από 25 μέχρι 45 ετών, όμως η βιολογική τους ηλικία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαδίζει με την πραγματική. Είναι πολύ πιο γερασμένα. Μόλις τελειώνει η σεζόν, μας τα αφήνουν έξω από το καταφύγιο, τα περισσότερα για να τα θάψουμε. Αρκετά είναι εκείνα που μετά την ταλαιπωρία για να φτάσουν σε εμάς πεθαίνουν την επόμενη κιόλας μέρα. Είναι το τελευταίο τους περπάτημα, εμείς το λέμε το πράσινο μίλι τους…».

Καταφύγιο SAWA
Και διεθνείς αντιδράσεις για το επερχόμενο λουκέτο

Το καταφύγιο SAWA, όπου περιθάλπονται τα εγκαταλελειμμένα γαϊδουράκια της Σαντορίνης και άλλοι 100 αδέσποτοι σκύλοι, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του. Υστερα από μήνυση που έχει δεχτεί από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρτεράδου, ο δήμος, ο οποίος επί επτά χρόνια συλλειτουργεί το Καταφύγιο με την Ενωση Ζωοφίλων, αποφάσισε να απομακρύνει τα ζώα.

Οπως εξηγεί η κ. Καλούδη, το πρόβλημα χρονίζει. «Συχνά μας έκλειναν τον μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων και τη μετάβαση των εθελοντών. Εδρεύουμε σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως που ανήκει στον δήμο Θήρας και δεν ενοχλούμε.
 
Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους και που δούλεψαν ακούραστα για να αναπτύξουν αυτό το νησί θα βρεθούν στον δρόμο, τα αδέσποτα σκυλιά θα σχηματίσουν αγέλες, ενώ τα μισά είναι κουτάβια και δεν θα επιβιώσουν. Μια εικόνα που δεν κολακεύει τη χώρα μας στα μάτια των δύο και πλέον εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται το νησί».

Με τους περισσότερους εθελοντές και υποστηρικτές της οργάνωσης να είναι ξένοι -είτε τουρίστες είτε μόνιμα εγκατεστημένοι στη Σαντορίνη- το θέμα έχει λάβει διεθνή δημοσιότητα και οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας από το εξωτερικό πληθαίνουν.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact