ΥΓΕΙΑ

Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο για τις καρκινικές μεταστάσεις

Ένα πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το «φρενάρισμα» της επέκτασης του καρκίνου του προστάτη στα οστά.

Πρόκειται για το Dovinitib, μία ουσία, η οποία αναστέλλει τον λεγόμενο αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών (FGF), που διευκολύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σινχάι Γουάν του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν το νέο φάρμακο σε μια μικρή ομάδα ανδρών καρκινοπαθών. Η θεραπεία μείωσε τις μεταστάσεις στα οστά και βελτίωσε την ποιότητα των τελευταίων. Επίσης, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ένιωθαν πλέον λιγότερο πόνο.

Είχαν προηγηθεί πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι το Dovinitib «δουλεύει» μπλοκάροντας τις αλληλεπιδράσεις των καρκινικών κυττάρων του προστάτη με τα κύτταρα των οστών, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των μεταστάσεων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν σε επόμενο στάδιο να ανακαλύψουν βιοδείκτες, που θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνους τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθηθούν περισσότερο από τη νέα θεραπεία. Επίσης, θα αναζητήσουν νέα φάρμακα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το Dovinitib, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μερικές φορές ο καρκίνος του προστάτη επεκτείνεται πέραν του προστατικού αδένα, εισχωρώντας στους γειτονικούς ιστούς και στα οστά. Ενώ ο περιορισμένος τοπικά καρκίνος του προστάτη είναι δυνατό να θεραπευτεί, όταν υπάρχουν μεταστάσεις, οι προοπτικές για αντιμετώπιση του καρκίνου μειώνονται δραματικά.

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που διεισδύουν στα οστά, προωθούν την ανάπτυξη του καρκίνου και σε αυτά, ενεργοποιώντας τον παράγοντα FGF, ένα πρωτεϊνικό μόριο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών. Η ενεργοποίηση του FGF διευκολύνει, επίσης, τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, οπότε η εν λόγω πρωτεΐνη αποτελεί πλέον βασικό στόχο της αντικαρκινικής θεραπείας και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί το νέο φάρμακο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα και κλινική δοκιμή συμμετείχαν ο ογκολόγος Χριστόφορος Λογοθέτης του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας (ο οποίος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974 και συνέχισε την μεταπτυχιακή εκπαίδευση και καριέρα του στις ΗΠΑ), καθώς και η παθολόγος – ογκολόγος Ελένη Ευσταθίου, επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact