ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμπλοκή» στη Σύνοδο κορυφής απο τις χώρες του Βίσεγκραντ

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες

Σοβαρή διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας έχουμε αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Απίθανο είναι το ενδεχόμενο συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σήμερα Δευτέρα σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ε.Ε., πιέζει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το εναλλακτικό σενάριο

Ωστόσο, μετά την εμπλοκή -η οποία αφορούσε κατ’ αρχάς τις νέες απαιτήσεις της Τουρκίας- και σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους μπαίνει στο τραπέζι ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι, εάν δε μπορεί να υπάρξει σήμερα ομόφωνη συμφωνία επί ενός κειμένου οι ευρωπαίοι ηγέτες να εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν να συνεχίσει τις διμερείς επαφές με την Τουρκία και οι ηγέτες να συζητήσουν ξανά το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 17 Μαρτίου.

Οι 4 του Βίσεγκραντ
Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

Βέτο Ουγγαρίας στην απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη

Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Ζόλταν Κόβατς.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Για λύση μέσω Τουρκίας πιέζει η Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

– Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί του κλειστού βαλκανικού διαδρόμου που προώθησαν οι χώρες του Βίσεγκραντ και η Αυστρία, θεωρείται θετική εξέλιξη.

– Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονωθούν οι «Βίσεγκραντ» οι οποίες απειλούν τώρα με βέτο σε τυχόν συμφωνία της Συνόδου.

– Ο πρωθυπουργός ζήτησε (και επιμένει) να ληφθεί απόφαση απόψε. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε να υπάρξει επαναφορά στο status που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύνοδος για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

– Εφόσον αποφασισθεί να εξετασθεί το σχέδιο ΕΕ – Τουρκίας, παρά το βέτο των χωρών του Βίζεγκραντ, ο κ.Τσίπρας έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία της απαίτησής της να ανοίξουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια.

– Ο πρωθυπουργός στήριξε τη θέση της Κύπρου ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια πρέπει, παράλληλα, να ανοίξουν τα λιμάνια στα Κατεχόμενα.

Επταμερής συνάντηση με στόχο το συντονισμό

Συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. H συνάντηση στην οποία μετείχε και η Επίτροπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ολοκληρώθηκε στις 10 μ.μ. Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Reuters: Το προσχέδιο της Συνόδου

Νωρίτερα το Reuters είχε διαρρεύσει το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου το οποίο περιελάμβανε συνολικό ποσό 6 δις ευρώ στην Τουρκία (διπλάσιο από το αρχικό) και σχέδιο μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων με αναλογία «ένας προς έναν».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact