ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα!

Οι θρόμβοι αίματος (θρόμβωση) είναι μια εξαιρετικά σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι υγείας την Τετάρτη.

Τα οφέλη του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού είπε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια σε μια πιθανή θρόμβωση.

Τι είναι η θρόμβωση και πού έχει εντοπιστεί με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca

Ένας θρόμβος αίματος εμφανίζεται όταν το αίμα πυκνώνει και σχηματίζει μια ημιστερεή μάζα. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντίδραση για να σταματήσει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού, αλλά αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν διακόψουν τη ροή του αίματος σε μια ζωτική περιοχή.

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να προκαλέσουν μπλοκαρίσματα στα πόδια, την κοιλιά και τους πνεύμονες. Οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμφανιστεί σε φλέβες στον εγκέφαλο.

Αυτοί οι θρόμβοι, γνωστοί ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST: cerebral venous sinus thrombosis), μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Πιθανή θρόμβωση μετά το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα!

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρθηκαν έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς, που έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στο πόδι
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων έντονων και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση

Μερικές ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή άλλοι πόνοι στο σώμα, είναι κοινές τις ημέρες μετά το εμβόλιο.

Αλλά εάν εμφανίσετε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα περίπου 4 έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια θρόμβωση συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικά φάρμακα. Επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν εάν ο θρόμβος εντοπιστεί νωρίς.

Πηγές: https://www.ema.europa.eu, https://www.sciencealert.com, https://www.sciencetimes.com

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εξαφάνιση Άρτεμης Βασίλη: Η Google έδωσε απαντήσεις…

Ποιος ή ποιοι διέγραψαν τα τελευταία στίγματα του…

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν ωθεί την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία;

[O συντάκτης του άρθρου είναι τέως Βουλευτής κατ΄επανάληψιν,…

Ρωσικά αντίποινα: “Σφαλιάρα” περιωπής στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό για τους…

Σοφία Παυλίδου: Πώς εμπλέκεται η ηθοποιός με την υπόθεση των θυρίδων

Στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό» βρέθηκε καλεσμένη η…

Ομογενής πολιτοφύλακας: «Επιδεινώθηκε η κατάσταση, ναζιστές καταπιέζουν τους Έλληνες»

Την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει…
contact