ΥΓΕΙΑ

Ένα αληθινό χαμόγελο μπορεί να «σπάσει» τον πάγο

Ένα χαμόγελο είναι το «κλειδί» για να οδηγηθεί κανείς στη δημιουργία νέων σχέσεων στον κοινωνικό του κύκλο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στα θετικά συναισθήματα, όταν δημιουργούν νέους δεσμούς, απ’ ό,τι στα αρνητικά, όπως ο θυμός, η θλίψη ή η περιφρόνηση.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές η προσποίηση δεν είναι καθόλου καλή τακτική, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ένα ειλικρινές χαμόγελο από χιλιόμετρα μακριά.

Η νέα αυτή έρευνα, με επικεφαλής την Belinda Campos από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Motivation and Emotion.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία γύρω από τη σημασία των θετικών συναισθημάτων στα κοινωνικά περιβάλλοντα και υπογραμμίζουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη νέων κοινωνικών σχέσεων» εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «Οι άνθρωποι είναι πολύ δεκτικοί στα θετικά συναισθήματα των άλλων και μπορούν να εναρμονιστούν περισσότερο με αυτά, απ’ ό,τι με τα αρνητικά».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο έρευνες για να εξετάσουν το ρόλο που παίζουν στις σχέσεις τα θετικά συναισθήματα, τα οποία θεωρούνται σημάδια συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της πρώτης εξέτασαν πόσο ενήμερα ήταν 66 ζευγάρια για τα θετικά συναισθήματα του συντρόφου τους. Η εξέταση έγινε ενώ τα ζευγάρια πείραζαν το ένα το άλλο ή συζητούσαν για παλαιότερες σχέσεις τους.

Το δεύτερο πείραμα εστίασε στο πόσο εναρμονισμένοι ήταν οι άνθρωποι στα θετικά συναισθήματα και αν αυτά τους βοηθούσαν να σχηματίσουν νέους κοινωνικούς δεσμούς.

Σε αυτό συμμετείχαν 91 γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να παρακολουθήσουν έξι συναισθηματικά φορτισμένα βιντεάκια, μαζί με ένα συγκάτοικο ή κάποιο ξένο.

Η πρώτη μελέτη έδειξε, ότι τα ζευγάρια ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τα θετικά συναισθήματα του συντρόφου τους. Στη δεύτερη, οι εθελοντές έτειναν να νιώθουν πιο κοντά στους ξένους που επιδείκνυαν θετικά συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν περισσότερο τα θετικά, απ΄ό,τι τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων.

Επίσης, όταν βρίσκονται σε καταστάσεις στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί, τείνουν ενστικτωδώς προς τα θετικά συναισθήματα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact