ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να μετονομάσει την ασθένεια και…ζητάει τη βοήθεια του κοινού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων και θέλει τη βοήθεια των πολιτών. Καλούνται να υποβάλλουν ιδέες στο διαδίκτυο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να αλλάξει την ονομασία της ευλογιάς των πιθήκων και επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιθυμεί να υποβάλλει ιδέες σε μία διαδικτυακή πύλη Η κίνηση του ΠΟΥ έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση για τη μετονομασία της ασθένειας.

«Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για το νέο όνομα της ασθένειας της ευλογιάς των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε η οργάνωση στο σχετικό ανακοινωθέν, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι επιβλαβείς παρανοήσεις που σχετίζονται με το τρέχον όνομα.

Η ανάθεση ονομάτων σε ιούς συνήθως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης, σύμφωνα με τη δήλωση. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο ΠΟΥ είπε ότι σχεδίαζε να μετονομάσει τον ιό, μετά από αιτήματα επιστημόνων από όλο τον κόσμο και αξιωματούχων δημόσιας υγείας που είπαν ότι το σημερινό όνομα ενθαρρύνει το επιβλαβές στίγμα.

Σε προηγούμενα κρούσματα, η ευλογιά των πιθήκων έχει συσχετιστεί με τρωκτικά. Ορισμένα τοπικά τμήματα υγείας το αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα. στο Σικάγο, το γραφείο δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί, για παράδειγμα τα αρχικά MPV. Από τον Μάιο, η νόσος έχει εξαπλωθεί με πάνω από 31.000 κρούσματα παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και εκείνη την εποχή, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν, μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί ενθαρρύνει τις διακρίσεις.

Αφού συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μετονομάσει τους δύο κυρίαρχους τύπους της ευλογιάς των πιθήκων: ο κλάδος της «δυτικής Αφρικής» και ο κλάδος της «λεκάνης του Κονγκό (κεντροαφρικανική)». Οι τύποι αυτοί θα ονομάζονται πλέον επίσημα Κλάδος I και Κλάδος II, αντίστοιχα που αποτελείται από δύο διακριτές υποκατηγορίες.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact