ΥΓΕΙΑ

Φλέγμα στον λαιμό και μπούκωμα στην μύτη: Τι να κάνετε για να τα «ξεφορτωθείτε»

Η υπερβολική βλέννα και τα φλέγματα μπορεί να είναι κάτι κοινό για όλους μας ανά περιόδους, αλλά δεν τα συζητάμε συχνά για να βρούμε λύσεις.

Αρχικά, σκεφτείτε ότι η βλέννα έχει έναν σκοπό. Είναι υγρό που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό κάθε μέρα, λέει ο λαρυγγολόγος δρ. Paul C. Bryson.

“Αν και η ακριβής ποσότητα που παράγει το σώμα δεν είναι γνωστή, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περίπου ένα λίτρο την ημέρα, λέει.

Ο δρ. Bryson περιγράφει μερικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από την υπερβολική βλέννα και το φλέγμα.

Τι είναι η βλέννα και το φλέγμα

Η βλέννα παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Παράγεται από κύτταρα στο στόμα, τον λαιμό, την μύτη και τα ιγμόρεια. Η ολισθηρή της σύσταση βοηθά στην προστασία και την ενυδάτωση και παγιδεύει πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες.

Το φλέγμα αποτελείται από βλεννώδεις μεμβράνες, αλλά παράγεται και χρησιμοποιείται από το αναπνευστικό σας σύστημα για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Τι προκαλεί την υπερπαραγωγή βλέννας

Ο οργανισμός μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική βλέννα όταν:

  • έχετε κρυολόγημα
  • έχετε ιγμορίτιδα
  • έχετε αλλεργίες
  • εκτίθεστε σε καπνό ή ρύπανση

“Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα ή φλέγμα, όπως και οι τροφικές αλλεργίες. Αλλά το τελευταίο είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί με βάση αυτό το σύμπτωμα και μόνο”, εξηγεί ο δρ. Bryson.

Εάν είστε υγιείς, η βλέννα τείνει να είναι λεπτή και μπορεί να μην την παρατηρήσετε καν. Αλλά αν είστε άρρωστοι, η βλέννα σας μπορεί να γίνει παχύρρευστη.

Και μπορεί να μην παρατηρήσετε φλέγματα μέχρι να αρχίσετε να βήχετε, κάτι που μπορεί να είναι σύμπτωμα πνευμονίας ή βρογχίτιδας.

Πώς να απαλλαγείτε από την περίσσεια βλέννας και φλέγματος

Εάν έχετε χρόνια προβλήματα με βλέννα και φλέγματα, δοκιμάστε τα παρακάτω. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν επίσης εάν το πρόβλημά σας με τη βλέννα και το φλέγμα εξελιχθεί σε οπισθορινική ενστάλαξη.

Καλύτερη ενυδάτωση

Πίνετε περισσότερο νερό. Επίσης, λάβετε υπόψη τα φάρμακά σας ή τυχόν ποτά που σας αφυδατώνουν (όπως καφές, αλκοόλ και μερικά τσάγια).

“Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πίνετε αρκετό νερό ώστε τα ούρα σας να είναι διαφανή”, συμβουλεύει ο δρ. Bryson.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατώσετε τον λαιμό και τις ρινικές οδούς και να μειώσετε την παραγωγή βλέννας και φλέγματος.

Ελέγξτε τα φίλτρα στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα είναι καθαρά και λειτουργούν καλά ώστε να κρατούν τη σκόνη και άλλους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες μακριά από τον αέρα.

Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού

Αυτό βοηθά στο ξέπλυμα και την ενυδάτωση των ιστών στην μύτη και τα ιγμόρεια. Χρησιμοποιήστε ένα αποστειρωμένο σπρέι με χλωριούχο νάτριο.

Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Η χρήση αλατόνερου (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό) μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό σας καθαρίζοντας τη βλέννα.

Χρησιμοποιήστε ευκάλυπτο

Είτε πρόκειται για βάλσαμο ευκαλύπτου είτε για αιθέριο έλαιο σε συσκευή διάχυσης στην ατμόσφαιρα, το άρωμα ευκαλύπτου μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη βλέννα στο στήθος σας.

Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Τα αποσυμφορητικά (σε από του στόματος μορφή ή ως ρινικό σπρέι) μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του οιδήματος στην μύτη σας. Υπάρχουν επίσης αποχρεμπτικά που βοηθούν στην αραίωση της βλέννας.

Οτιδήποτε και αν θέλετε να πάρετε, να θυμάστε ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να το κάνετε με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact