ΥΓΕΙΑ

Φόρουμ για τις Ρευματικές παθήσεις που αποτελούν την σημαντικότερη αιτία αναπηρίας

Το 27% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια από τις 200 περίπου Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ), οι οποίες προσβάλλουν κυρίως τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια αλλά συχνά και τα εσωτερικά όργανα.

Περιλαμβάνουν νοσήματα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα, μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Οι ΡΠ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Περιλαμβάνονται ανάμεσα στα κύρια νοσήματα που επιβαρύνουν το κοινωνικοοικονομικό σύνολο. Λόγω της φύσης και της εξέλιξης των νοσημάτων αυτών και της επίδρασής τους στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων συνοδεύονται από υψηλές δαπάνες για το σύστημα υγείας, τον ασθενή αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρευματοπαθείς στη χώρα μας καθώς και στη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων στοχεύει η διοργάνωση ειδικού Forum, που διοργανώνεται την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στα Γραφεία της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ (Μεσογείων 387, Αγ. Παρασκευή) από τις 09:30 μέχρι τις 18:30.

Το Forum με τίτλο «Βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων» διοργανώνεται από το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματικές Παθήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πρόκειται να συμμετάσχουν Ρευματολόγοι, Ρευματοπαθείς, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Εκπαιδευτικοί καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων. Το Forum θα προωθήσει το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών μέσα και από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν κυρίως την πρόσβαση στα φάρμακα, τα δικαιώματα των ασθενών και τα προβλήματα στη φροντίδα των χρόνιων ασθενών.

Τέλος πρόκειται να δρομολογηθούν οι λύσεις που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» που επικεντρώνονται στους παρακάτω άξονες δράσεων:

• ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ
• ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ
• ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ
• ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
• ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• ΕΡΕΥΝΑ

Διαβάστε ακόμη:

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ρευματοπάθεια

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact