ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Οι προτάσεις είναι πολύ κοντά με εκείνες που απέρριψαν οι Έλληνες

Spiegel: Οι επιστολές που εστάλησαν στις Βρυξέλλες δεν αναφέρουν τη ρύθμιση του χρέους

Τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν απόψε στους θεσμούς παρουσίασαν οι Financial Times σε ένα άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος εκτός από το ότι επισημαίνει πως η πρόταση μοιάζει αρκετά με εκείνη των θεσμών αναφέρει πως στις επιστολές που εστάλησαν σήμερα δεν αναφέρεται η ρύθμιση του χρέους.

«Αργά την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την πολυαναμενόμενη πρόταση της οικονομικής μεταρρύθμισης για να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης  διάρκειας τριών χρόνων.

Το πακέτο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στους πιστωτές περιλαμβάνει τρία έγγραφα( μια επιστολή από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, μια πιο λεπτομερή επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου (εδώ), ένα σχέδιο 13 σελίδων στις οποίες περιγράφοντα τα μέτρα της μεταρρύθμισης.

Θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα έγγραφα αυτά το πρωί αλλά αξίζει να επισημάνουμε μερικά πράγματα που κάνουν εξ αρχής εντύπωση. Πρώτον, κανένα από τα έγγραφα δεν αναφέρει την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα του Γιάννη Βαρουφάκη, προκατόχου του Τσακαλώτου, παρόλο που αναφερόταν στο αίτημα διάσωσης που είχε σταλεί την Τετάρτη.

Αντ ‘αυτού, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο στην επιστολή του κ. Τσίπρα όσο και σε εκείνη του κ. Τσακαλώτου, είναι η ρητή αναφορά τους ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα της Ε.Ε. Όπως το θέτει ο Τσίπρας:

“Με την πρόταση αυτή, οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πλήρως αυτό το πρόγραμμα μεταρρύθμισης – ξεκινώντας με άμεσες ενέργειες – καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή επί της βάσης αυτής της ατζέντας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δάνειο  από τον ΕΜΣ.

Ο κ. Τσακαλώτος διανθίζει την ίδια αναφορά λίγο περισσότερο:

Η πρόταση μας αποτελεί ένα όραμα το οποίο εξυπηρετεί τη δέσμευσή μας η Ελλάδα να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους εξελισσόμενους κανόνες της νομισματικής ένωσης μας. Υποστηρίζει μάλιστα αυτή τη δέσμευση με μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την μακροπρόθεσμη οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ….

Επί της ουσίας, οι δύο κύριοι έρχονται πολύ κοντά στην τελευταία πρόταση των πιστωτών, την οποία οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η πρόταση διατηρεί το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού  της τάξης του 3,5% από το 2018, αν και παραμένει εν μέρει ασαφής σχετικά με το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Η προηγούμενη εξέλιξη – 1 τοις εκατό αυτό το έτος, 2 τοις εκατό το επόμενο και 3 τοις εκατό το 2017 – παραμένει στην πρόταση, αλλά σε παρένθεση.

Στις δύο περιοχές που αποδείχτηκαν διχαστικές προτού διακοπούν οι διαπραγματεύσεις πριν από δύο εβδομάδες, στην αναθεώρηση του φόρου προστιθέμενης αξίας του συστήματος καθώς και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υπάρχει επίσης μια μεγάλη σύγκλιση.

Η νέα ελληνική πρόταση συμφωνεί να «κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά», και προβλέπει να ξεκινήσει με τα μεγαλύτερα νησιά που είναι δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Σημειώνει όμως πως οι εκπτώσεις δεν θα τερματιστούν “για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές”.

Στις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων, εξακολουθεί να υπάρχουν μια χούφτα των κενών. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας του 2012 του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα υλοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, δυνάμει του ελληνικού προγράμματος, ενώ οι πιστωτές ήθελαν να πραγματοποιηθεί αμέσως.

Στην εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022 αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ των συνταξιούχους – Δεκέμβριος 2019 – η Αθήνα φαίνεται να έχει δεχτεί γκολ».

Αφορμή για την νυχτερινή μελέτη και αρθρογραφία του δημοσιογράφου Peter Spiegel έδωσε το γεγονός πως ενημερώθηκε πως στην ελληνική εκδοχή της πρότασης, που δόθηκε από την κυβέρνηση με Non paper αναφερόταν ρητά η ρύθμιση του χρέους ενώ στις επιστολές του εξωτερικού δεν γινόταν καμία αναφορά, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

 

Just re-read @atsipras & @tsakalotos letters, plus prior actions. I see no mention of debt relief. Acknowledgement that comes later? #Greece

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 9, 2015

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact