ΕΛΛΑΔΑ

Gov.gr Wallet: Μόνο εκεί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή ταυτότητα

Gov.gr Wallet: Μόνο εκεί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή ταυτότητα

Η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης μπήκαν πλέον στη ζωή μας μέσω του Gov.gr Wallet. Χθες, η εφαρμογή -που είναι διαθέσιμη σε ios και android αλλά και μέσω της ιστοσελίδας wallet.gov.gr- «άνοιξε» και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2, ύστερα από δεκάδες χιλιάδες downloads που έγιναν από τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι χθες το βράδυ (ώρα 21:00) είχαν εκδοθεί 63.800 ψηφιακές ταυτότητες και 48.300 ψηφιακά αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης!

Αυτό σημαίνει ότι ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 100.000, με τον συνολικό αριθμό να σκαρφαλώνει στα 112.100. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρουν ότι αν η κινητικότητα στα app stores συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε σήμερα Παρασκευή, μέχρι το απόγευμα, θα ανοίξει η εφαρμογή για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και το Σάββατο για όσα έχουν λήγοντα το 4.

Πτήση εσωτερικού με την ταυτότητα στο κινητό!

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα των ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης έχουν στην ελληνική επικράτεια ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Αυτό σημαίνει πως όσοι πολίτες τα έχουν ήδη στην εφαρμογή gov.gr wallet μπορούν να τα επιδεικνύουν και να κάνουν κάθε άλλη νόμιμη χρήση, αντί για τα «παραδοσιακά», έγχαρτα πιστοποιητικά. Στην ενότητα του app για την αστυνομική ταυτότητα, και συγκεκριμένα στο κάτω σημείο της σελίδας, υπάρχει ωστόσο η εξής ρητή αναφορά: «Δεν αποτελεί διεθνές ταξιδιωτικό έγγραφο – Not an international travel document»

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εκτός της ζώνης Σένγκεν. Παρά ταύτα, η ψηφιακή ταυτότητα που βρίσκεται στο Gov.gr Wallet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πτήσεις εσωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ήδη πέρασε την πρώτη… δοκιμασία σήμερα, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι έγινε χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του Gov.gr Wallet σε ορισμένες πτήσεις εσωτερικού.

Προς το παρόν μόνο στην Ελλάδα το gov.gr Wallet

Ως προς την δυνατότητα ταξιδιού με τα ψηφιακά έγγραφα αντί των φυσικών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα παρθεί στο επίπεδο των χωρών κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά «σε πρόσφατες συζητήσεις που είχα με τους αρμόδιους Επιτρόπους, επειδή βλέπουν πολλές χώρες να ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό που κάνουμε τώρα εμείς με το wallet, μια- μια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν αυτό».

«Οπότε τώρα ανοίγει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση αυτών των εφαρμογών» μάλιστα «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» εκτίμησε ο κ. Πιερρακάκης, ακριβώς όπως έγινε εξάλλου και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του κορονοϊού.

Τι δεν μπορούμε να κάνουμε με Gov.gr Wallet -Οι περιορισμοί

Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι σε συναλλαγές με τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet δεν γίνονται δεκτά μέχρι στιγμής.

Οι συναλλαγές με τους παραπάνω οργανισμούς θα μπορούν να γίνονται με τα ψηφιακά αντίγραφα από την 1η Οκτωβρίου 2022. Η ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει, επιπλέον, ότι η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνον εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο έγχαρτο πιστοποιητικό.

Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα. Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact