ΥΓΕΙΑ

Η αλλόκοτη διαταραχή του ύπνου που φανερώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Μια σπάνια διαταραχή του ύπνου που κάνει το άτομο να ζει τα όνειρά του σαν να είναι πραγματικότητα αποτελεί προειδοποιητικό σημάδια για επικίνδυνες νευρολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, περίπου ένας στους δύο ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (REM sleep behaviour disorder – RBD) θα εκδηλώσει Πάρκινσον ή κάποια άλλη αντίστοιχη νευρολογική διαταραχή εντός 10ετίας από τη στιγμή της διάγνωσης.

Σε βάθος χρόνου, σχεδόν όλοι όσοι πάσχουν από τη διαταραχή RBD θα εκδηλώσουν κάποια νευρολογική διαταραχή, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το κύριο σύμπτωμα της RBD είναι η αυξημένη κινητικότητα κατά το στάδιο REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), το στάδιο κατά το οποίο βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα. Κατά τον ύπνο γρήγορων κινήσεων των ματιών, οι μύες κανονικά παραλύουν καθώς λαμβάνουν αυτήν την εντολή από το εγκεφαλικό στέλεχος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα άτομα με RBD υπάρχει δυσλειτουργία στο εγκεφαλικό στέλεχος κι έτσι επιτρέπεται η κίνηση κατά τον ύπνο REM. Αποτέλεσμα αυτού είναι το άτομο να αντιδρά στα όνειρα που βλέπει.

Τα όνειρα στην περίπτωση αυτή είναι πολύ ζωντανά και το άτομο μπορεί απλώς να κουνά τα χέρια ή και να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά (γροθιές, κλωτσιές κ.λπ.) ή να πηδά από το κρεβάτι ενώ κοιμάται. Η RBD αναγνωρίστηκε κατά τη δεκαετία του ’80 και διαφέρει από την υπνοβασία. Εκτιμάται ότι η RBD επηρεάζει μόλις 35 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 500 παλαιότερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1986 και 2014 και διαπίστωσαν ότι το συντριπτικό 81-90% των ατόμων με RBD θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact