ΥΓΕΙΑ

Η ασθένεια των ούλων συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για περισσότερους λόγους από όσους, ίσως, φαντάζεστε.

Οι ασθένειες των ούλων (περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα) έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι είναι η στοματική υγιεινή, όπως με καρδιαγγειακές παθήσεις και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τώρα, έρευνα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης έδειξε ότι υπάρχει και άμεση σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας -της ασθένειας που επηρεάζει τον ιστό που στηρίζει τα δόντια και μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας στην ρίζα του δοντιού- με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Μάλιστα και η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα συμβαίνει όταν συσσωρεύονται βακτήρια στην πλάκα γύρω από τη βάση των δοντιών εξαιτίας του ανεπαρκούς καθαρισμού τους.

Εξετάζοντας δεδομένα σχετικά με την ασθένεια των ούλων από προηγούμενες έρευνες, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 51.000 άνδρες συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκείνοι οι άνδρες με ιστορικό περιοδοντικής νόσου είχαν 64% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κάποια ασθένεια των ούλων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καρκίνο του παγκρέατος σε αυτή την ομάδα ήταν σε άνδρες με πρόσφατη απώλεια δοντιών. Ωστόσο, η έρευνα δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ άλλων προβλημάτων της στοματικής υγείας -όπως η φθορά των δοντιών- και του καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων των καρκινογόνων ενώσεων που βρίσκονται στα στόματα ανθρώπων που έχουν περιοδοντίτιδα με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Ισχυρίζονται ότι οι ενώσεις αυτές -που ονομάζεται νιτροζαμίνες- μπορεί να αντιδράσουν με τις πεπτικές χημικές ουσίες στο έντερο με έναν τρόπο που δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact