ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση σε υδράργυρο είναι παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσα νοσήματα

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στο νευρικό σύστημα και πιστεύεται ότι είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για τις γυναίκες αφού επηρεάζει και το αναπτυσσόμενο έμβρυο, όταν αυτές είναι έγκυες.

Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Michigan δείχνει ότι ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Συγκεκριμένα μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες διαταραχές μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής.

Ο υδράργυρος είναι ένα φυσικό μέταλλο που το λαμβάνουμε σε διάφορες μορφές. Όταν ο υδράργυρος εισέρχεται στο περιβάλλον, συνδυάζεται με άλλα στοιχεία για να δημιουργήσει ανόργανες ή οργανικές χημικές ενώσεις, οι οποίες, σε περίπτωση λήψης τους σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Όταν ο υδράργυρος εισέρχεται στο νερό ή το έδαφος, για παράδειγμα, μικροσκοπικοί οργανισμοί τον μετατρέπουν σε μια οργανική ένωση που ονομάζεται μεθυλυδράργυρος. Αυτή η ένωση μπορεί να συσσωρευθεί στους ιστούς των ψαριών ή των οστρακοειδών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, σχεδόν όλα τα περιστατικά έκθεσης ενός ατόμου σε υψηλή δόση μεθυλυδραργύρου προέρχονται από την κατανάλωση ψαριών ή οστρακοειδών που περιέχουν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ένωσης.

Η λήψη υψηλών επιπέδων υδραργύρου σχετίζεται με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και βλάβη στα νεφρά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του υδραργύρου μπορεί επίσης να περάσουν στο έμβρυο, προκαλώντας αναπτυξιακά προβλήματα.

Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας, η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Emily Sommers, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.352 γυναικών ηλικίας 16-49 ετών, οι οποίες είχαν πάρει μέρος στην πανεθνική έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) στις ΗΠΑ την περίοδο 1999-2004.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα του υδραργύρου που υπήρχαν στον οργανισμό των συμμετεχόντων, αναλύοντας δείγματα από τα μαλλιά και το αίμα τους.

Διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα υδραργύρου στις γυναίκες, τόσο υψηλότερα είναι και τα επίπεδα των αυτοαντισωμάτων (πρωτεΐνες που είναι χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων). Τα αυτοαντισώματα παράγονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των υγιών ιστών και των κυττάρων που ενδεχομένως είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Η παρουσία των αυτοαντισωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε μια αυτοάνοση ασθένεια. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα αυτοαντισώματα είναι σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης μιας μελλοντικής αυτοάνοσης νόσου και μπορεί να είναι προγενέστερα των συμπτωμάτων και της διάγνωσης αυτής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο μεθυλυδράργυρος ήταν το ισχυρότερο “κίνητρο” για τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές “για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν αυτό το είδος της νόσου (αυτόανοσα), μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουν προσεκτικά την κατανάλωση θαλασσινών”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact