ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη ύπνου κάνει κόλπα… στη μνήμη

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να σχηματίσουν ψεύτικες αναμνήσεις στον εγκέφαλό τους και να πιστεύουν ότι είναι αληθινές.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ έδειξαν σε 104 φοιτητές φωτογραφίες από έναν τόπο εγκλήματος, παρέχοντάς τους αναληθείς πληροφορίες γύρω από αυτές.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί κανονικά, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μείνει ξύπνιοι όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, οι εθελοντές που δεν είχαν κλείσει μάτι όλη νύχτα, εμφάνισαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν τις ψεύτικες πληροφορίες ως «πράγματα που είχαν δει».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές νομικές εφαρμογές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κανείς δεν κοιμάται 8 ώρες την ημέρα, επηρεάζεται η γνωστική του λειτουργία.

Αυτό όμως που παρατήρησε ο ψυχολόγος Steven Frenda από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ήταν ότι υπήρχε ένα «κενό» στις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, σε σχέση με τον ύπνο και τη μνήμη.

«Με τα χρόνια παρατήρησα ότι κάθε φορά που δεν κοιμόμουν καλά τα βράδια, η αντίληψη και η μνήμη μου παρέμεναν “θολές” μέχρι να καταφέρω να κοιμηθώ καλά. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι υπήρχαν τόσο λίγες εμπειρικές μελέτες, που να συνδέουν τη στέρηση ύπνου με τη νόθευση της μνήμης σε ένα πλαίσιο αυτοπτών μαρτύρων. Οι υπάρχουσες έρευνες εστιάζουν περισσότερο στην ικανότητα των ανθρώπων που στερούνται τον ύπνο να θυμούνται με ακρίβεια λίστες λέξεων, όχι όμως ανθρώπους, γεγονότα και τοποθεσίες» είπε ο ίδιος.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία αυτοπτών μαρτύρων που μπορεί να έχουν περάσει μεγάλες περιόδους περιορισμένου ύπνου ή έλλειψης ύπνου» πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, προτού οι επιστήμονες παρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων είναι «ακριβής». «Διεξάγουμε νέα πειράματα τώρα, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση της στέρησης του ύπνου στις διαδικασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων» κατέληξε.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact