ΥΓΕΙΑ

Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα μετά τον κορονοϊό είναι το…«Candida auris»

Για ένα νέο κίνδυνο μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, για το μικρόβιο Candida Auris.

Μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας είπε πως μετά τον κορoνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Μάλιστα, ο καθηγητής Παθολογίας πρόσθεσε: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Τι είναι το μικρόβιο Candida auris – Πότε και πού εμφανίστηκε

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία. Αρχικά, ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια· προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορονοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορονοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας», είπε ο κ. Σύψας. Τόνισε δε ότι είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο, είπε ο καθηγητής, κάνοντας ειδική αναφορά στον ζυμομύκητα Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικός στην φαρμακευτική αγωγή. «Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact