ΥΓΕΙΑ

Η ιβουπροφαίνη βοηθά στην υγεία των πνευμόνων

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ηλικία μας είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση φλεγμονής στους πνεύμονες. Ωστόσο, ομάδα ειδικών από το Οχάιο διαπίστωσε ότι η γνωστή μας ιβουπροφαίνη (ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ηλικιωμένα και νεαρά ποντίκια ιβουπροφαίνη μαζί με το φαγητό τους για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια εξέτασαν τα κύτταρα των πνευμόνων τους. Τα ηλικιωμένα ποντίκια της μελέτης ήταν 18 μηνών (ισοδυναμεί με περίπου 65 ανθρώπινα χρόνια) και τα νεαρά ποντίκια ήταν 3 μηνών (όσο δηλαδή οι νεαροί ενήλικες).
Μετά από αυτή την τροποποίηση της δίαιτας, αρκετές προφλεγμονώδεις κυτοκίνες στους πνεύμονες των ηλικιωμένων ποντικών είχαν μειωθεί σε επίπεδα όμοια με εκείνα στους πνεύμονες των νεαρών ποντικών.

Μάλιστα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των πρώτων καταπολεμούσαν τα βακτήρια της φυματίωσης το ίδιο αποτελεσματικά με τα κύτταρα των νεαρών ποντικιών, έπειτα από την μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων με τη λήψη ιβουπροφαίνης. Όσο για την ανοσολογική απόκριση των νεαρών ποντικιών στη φυματίωση η ιβουπροφαίνη δεν είχε καμία επίδραση.

Αν και η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, προηγούμενη μελέτη δείχνει ότι οι πνεύμονες τόσο των ποντικιών όσο και του ανθρώπου αναπτύσσουν το ίδιο προφίλ προφλεγμονωδών πρωτεϊνών και λιπαρών μορίων με την ηλικία, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση απέναντι στη λοίμωξη.

Πηγή: vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact