ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει την αναλογία αρσενικών και θηλυκών χελωνών

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει την αναλογία φύλων στις θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Florida Atlantic.

Oι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των μεταβολών της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας στη διαμόρφωση του φύλου των θαλάσσιων χελωνών και ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον στη νοτιοανατολική Φλόριντα, οι αλλαγές φαίνεται να παράγουν περισσότερα θηλυκά νεογνά.

Οι χελώνες Καρέττα Καρέττα, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, εξελίσσονται σε αρσενικά ή θηλυκά ενώ ακόμη επωάζονται, ανάλογα με την ποικιλία διαφόρων περιβαλλοντικών επιδράσεων.

Η θερμοκρασία είναι ίσως ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας, και συγκεκριμένα, η θερμοκρασία της φωλιάς κατά το μεσαίο τμήμα της περιόδου επώασης έχει σημαντική επίδραση στον καθορισμό του φύλου των αναπτυσσόμενων χελώνων.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θερμοκρασίες χαμηλότερες από περίπου 29 βαθμούς Κελσίου είναι πιο πιθανό να παράγουν αρσενικές χελώνες, και οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να παράγουν θηλυκά.
 
Αυτό σημαίνει ότι όσο αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα γεννιούνται όλο και περισσότερες θηλυκές θαλάσσιες χελώνες, δημιουργώντας ανισορροπία στον πληθυσμό και δυσκολίες στην αναπαραγωγή.

Η επικεφαλής της μελέτης Τζανέτ Γουίνεκεν εξέτασε προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα και διαπίστωσε ότι σε κάθε περίπτωση που τα δείγματα ήταν κατά 95-100% θηλυκά, αυτά προέρχονταν από τα έτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αντίστοιχα, τα χρόνια με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αρσενικών χελωνών, αν και σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των χελωνών ήταν και πάλι θηλυκές. Αυτό υποδηλώνει πως η θερμοκρασία παραμένει ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας.

Σε πολλές περιοχές, η κλιματική αλλαγή του κλίματος αναμένεται να αυξήσει τόσο τη θερμοκρασία όσο και τις βροχοπτώσεις, αλλά σε αρκετές τοποθεσίες, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σχετίζονται τόσο με την ξηρασία όσο και με την ακραία βροχόπτωση σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους.

Αυτό καθιστά ασαφές και δύσκολο να προβλεφθεί πόση βροχόπτωση χρειάζεται για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στην αναλογία φύλου των χελωνών.

Εξάλλου, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, καθώς πολλές παραλίες στις οποίες γεννούν τα αυγά τους μπορούν να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο μέλλον.
 
Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, φαίνεται να οδηγεί τις χελώνες να γεννούν νωρίτερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με τη Γουίνεκεν.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact