ΚΟΣΜΟΣ

«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπήρξε ορόσημο για την εξέλιξη μιας ενωμένης Ευρώπης»

Άγνωστα περιστατικά από μια φορτισμένη περίοδο θυμήθηκε ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής

«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα ορόσημο για την εξέλιξη μιας ενωμένης Ευρώπης», τονίζει σε αποψινές δηλώσεις του με την ευκαιρία της αυριανής 30ης επετείου εκείνης της «ιστορικής» 9η Νοεμβρίου 1989, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, προσθέτοντας ότι «η μνήμη δεν πρέπει να εξαντλείται σε ημερολογιακά γεγονότα, αλλά πολύ περισσότερο να είναι μία διαρκής και προ πάντων προσανατολισμένη προς τα εμπρός, διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σιδηρούν Παραπέτασμα, του οποίου γνωστότερο σύμβολο υπήρξε το Τείχος του Βερολίνου, επηρέαζε μόνιμα επί δεκαετίες τη ζωή στις χώρες στα ανατολικά σύνορα της Αυστρίας, η οποία μόνον με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995 βρέθηκε στο κέντρο της Ευρώπης, και αυτό ήταν ένα βήμα που κατέστη δυνατό μόνον με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και με τα γεγονότα που ακολούθησαν».

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής υπενθυμίζει πως ήδη τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 1989, με τη διάτρηση του Σιδηρού Παραπετάσματος (σ.σ. με το κόψιμο των συρματοπλεγμάτων στα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας) και στο πλαίσιο ενός «πικ-νικ» στην αυστριακή μεθοριακή ζώνη προς την ουγγρική πλευρά, είχαν επιτευχθεί καθοριστικές πρόοδοι στις σχέσεις ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Σημειώνοντας τη σημαντική προσφορά του τότε Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών ‘Αλοϊς Μοκ (σ.σ. ο οποίος είχε προχωρήσει στο «κόψιμο» των συρματοπλεγμάτων με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκιούλα Χορν), ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισημαίνει ότι «έως σήμερα το εγχείρημα ειρήνης Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι μία διαρκής διαδικασία, στην εστίαση της οποίας βρίσκονται τώρα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact