ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η σταθερότητα της πολιτικής Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις»

Η «μακρά χθεσινή νύχτα» στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απασχολεί την πρωινή ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, που δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και οι πιστωτές απέτυχαν να λειάνουν τις διαφορές τους».

«Καμία συμφωνία δεν βρέθηκε μετά το τέλος του χθεσινού δείπνου (…) και παρότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε πολλά, εντούτοις πολλοί ήλπιζαν ότι η συνάντηση θα ήταν καταληκτική», υπογραμμίζει ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα μεταφέρει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη θέση του ότι «η ελληνική πρόταση, είναι η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος πιέζει», εξηγώντας τις άμεσες υποχρεώσεις αποπληρωμών στις οποίες έχει να ανταποκριθεί η Ελλάδα προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στην έντυπη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Les Echos, η γνωστή συντάκτης Κατρίν Σατινιού αναφέρεται ιδιαίτερα και σχολιάζει τη «σταθερότητα» της πολιτικής γραμμής που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Μέχρι τέλους, ο έλληνας πρωθυπουργός αγωνίσθηκε ακατάπαυστα για να προωθήσει τις απόψεις του και να προφυλάξει την Ελλάδα από ένα νέο πακέτο λιτότητας. Ούτε μια φορά τους πέντε τελευταίους μήνες δεν παρεξέκλινε από την ιδεολογική του γραμμή. (…) Η σταθερότητα του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε. Οι Ευρωπαίοι επίσης αντιστάθηκαν, η συναίνεση, όμως, στην οποία κατέληξαν με το ΔΝΤ σηματοδοτεί ξεκάθαρες υποχωρήσεις σε σχέση με το τόσο μισητό μνημόνιο, που επέβαλε την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας από το 2010» υπογραμμίζει η συντάκτης και προσθέτει:

«Ύστερα από αγώνα μηνών στην κόψη του ξυραφιού, το τέλος της μάχης διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει να υπογράψει τη συμφωνία που του προτείνουν οι πιστωτές».

Με μια συμφωνία στο χέρι, η Κ. Σατινιού αναγνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και ίσως και από τον ελληνικό λαό «που έχει πια μουδιάσει από τα εδώ και μήνες αρνητικά σχόλια εναντίον της Ευρώπης. Εκτός εάν αυτός ο λαός, φανεί ευγνώμονας απέναντί του, για τον τρόπο που τον υπερασπίσθηκε ενώπιον των ισχυρών εταίρων» καταλήγει η συντάκτης.

Αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, η Les Echos υπογραμμίζει στον τίτλο της «Επιτέλους, η Ελλάδα και οι πιστωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν τις θέσεις τους. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ επί τω έργω για να αδράξουν μια συμφωνία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η όλη προσπάθεια «δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή. Η πρώην τρόικα που ήταν αρκετά διχασμένη, κατόρθωσε την Τρίτη να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό».

«Η Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ φρόντισαν να τηλεφωνήσουν στον Α. Τσίπρα πριν από το δείπνο, για να του εξηγήσουν ότι η λίστα που του προτείνουν δεν είναι ένα τελεσίγραφο. Οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές χωρίς να ξεκινάμε από το μηδέν» υποστηρίζει ο συντάκτης, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει παράλληλα ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι συντάξεις και οι συλλογικές συμβάσεις παραμένουν τα ακανθώδη σημεία» των διαπραγματεύσεων.

Για «έσχατες διαπραγματεύσεις» μιλάει η συντηρητική Figaro, στην έντυπη σημερινή της έκδοση.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, η Figaro εξηγεί: «Μετά από 20 εβδομάδες ”διάλογου των κωφών”, ο Αλέξης Τσίπρας και οι πιστωτές, χάραξαν επιτέλους τις κόκκινες γραμμές τους: Από την ελληνική πλευρά, 46 σελίδες με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά των πιστωτών μια λίστα για την οποία συμφώνησαν οι υπόλοιπες 18 πρωτεύουσες του Eurogroup η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός ή τουλάχιστον η προσέγγιση των δύο κειμένων, ήταν το ζητούμενο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων παραμένουν (…) Το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά σπρώχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση επανάστασης και μια πρόσθετη δόση λιτότητας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Από την άλλη πλευρά» τονίζει ο συντάκτης, «το μέτωπο των πιστωτών θα μπορούσε να διχαστεί, συγκεκριμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, εάν η ΕΕ δεν πετύχει τις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες για την τόνωση της ελληνικής ανάπτυξης ώστε να καταστήσει το χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο».

Η Figaro κάνει ιδιαίτερη αναφορά με επιμέρους αρθρογραφία στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο εσωτερικό: «Ο Τσίπρας απειλείται από τους επικριτές (της αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ). Θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει στη Βουλή την επικύρωση μιας πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές, από το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του» τονίζεται.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact