ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστής Λέων: Ίσως το πόρισμα μας εκπλήξει -Έκανα τη δουλειά μου, έχω συνείδηση καθαρή

Τα δεδομένα στην υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα μπορεί να αλλάξουν διαμηνύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 89,4 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων για την έρευνα στο θρίλερ με τα τρια νεκρά παιδιά δεν απέκλεισε τα δεδομένα να αλλάξουν.

Θα διερευνηθεί από τους ειδικούς ακόμη και η ύπαρξη ουσιών, οι οποίες είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες σε έναν οργανισμό, αλλά μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί αρμοδίως το αποτέλεσμα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες διασταυρώσεις στοιχείων.

Το αποτέλεσμα των ευρημάτων, όπως έχει πει ο Γρηγόρης Λέων, δείχνει ασφυκτικό θάνατο.

Ίσως εκδοθεί ένταλμα για περισσότερα από δύο άτομα

Τη Δευτέρα στο Πρωινό ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, ίσως εκδοθεί ένταλμα για περισσότερα από δύο άτομα.

«Είπαμε χθες ότι επίκεται μια σύλληψη. Εγώ έκανα ρεπορτάζ και μπορώ να πω και θα ακουστεί για πρώτη φορά. Προσπαθώ να βρω τα λόγια να το πω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Σύμφωνα με το δικό μου ρεπορτάζ, δεν πρέπει να εκπλαγούμε, αν τα εντάλματα συλλήψεως, που το δικό μου ρεπορτάζ λέει πως θα βγουν τις επόμενες μέρες, πιθανόν και ώρες, είναι παραπάνω από δύο. Χθες είπαμε για ένα ένταλμα σύλληψης», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάγκας και συνέχισε:

«Το δικό μου ρεπορτάζ το ασφαλές λέει ότι δε θα πρέπει να εκπλαγούμε αν τα εντάλματα σύλληψης είναι περισσότερα από δύο άτομα. Δηλαδή μπορεί να δούμε εντάλματα και για τρία άτομα. Όμως μιλάμε για παραπάνω από δύο άτομα. Μπορεί να ξεκινήσει και με ένα. Ακούγεται για πρώτη φορά. Να μην εκπλαγούμε αν δούμε εντάλματα ή προσαγωγές για καταθέσεις να είναι για παραπάνω από δύο άτομα. Οι άνθρωποι οι οποίοι μου το είπαν, απεξαρτούν τη διαδικασία αυτή από τα πορίσματα των ιατροδικαστών. Είναι πια δύο παράλληλες ιστορίες που κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Τώρα όμως, που δεν τέμνονται ακόμα, δεν αφορά η μία διαδικασία την άλλη αυτή τη στιγμή που μιλάμε» επεσήμανε.

«Και μένα μου λένε οι αστυνομικοί από τη ΓΑΔΑ ότι οι 12 καταθέσεις, 8 γιατρών και 4 νοσηλευτών είναι άκρως διαφωτιστικές. Και είναι γιατροί της Αθήνας, όχι της Πάτρας» σχολίασε Τάσος Τεργιάκης.

Ανατριχιαστικά ευρήματα: Το μελάνιασμα στα νύχια των παιδιών δείχνει ασφυκτικό θάνατο

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ιατροδικαστές θα δώσουν απαντήσεις. Μάλιστα, το πόρισμα για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας δεν αποκλείεται να έχει παραδοθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ακόμα και μέχρι την Παρασκευή.

«Για να προχωρήσει η έρευνα δεν είναι απαραίτητο να έχουμε στα χέρια μας τις πλήρεις εκθέσεις. Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα αποτελέσματα που δείχνουν την αιτία θανάτου. Και οι ιατροδικαστές ξέρουν ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα και οι αστυνομικοί. Και αυτό θα το έχουμε πολύ σύντομα», λέει στο Newsbomb.gr αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι προκύπτει ότι τα δύο παιδιά που έφυγαν πρώτα χρονικά από τη ζωή, η Μαλένα και η Ίριδα, είχαν κυάνωση νυχιών. Δηλαδή, μελάνιασμα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, η κυάνωση νυχιών παραπέμπει σε έλλειψη οξυγόνου. «Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς λόγους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η κυάνωση νυχιών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα (πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, γρατζουνιές στη μύτη και άλλα) παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ασφυκτικό θάνατο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Όσον αφορά στην υπόθεση του θανάτου της Μαλένας, υπήρχαν ιατροδικαστικά πορίσματα, τα οποία ωστόσο επαναξιολογούνται από επιτροπή ιατροδικαστών. Αρχικά είχε αναφερθεί η ηπατική ανεπάρκεια ως πιθανή αιτία θανάτου, κάτι που φαίνεται ότι τελικά δεν ισχύει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές θα αποδείξουν αρχικά γιατί δεν είναι η ηπατική ανεπάρκεια η αιτία θανάτου και στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν όλα τα ενδεχόμενα για να καταλήξουν στην πραγματική αιτία θανάτου.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας, που έχει βάλει στο κάδρο των ερευνών τρία πρόσωπα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ακόμα να μην έχουν βρεθεί τα στοιχεία που να οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα περί εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο, ήδη οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν σχηματίσει «καθαρή εικόνα» για όλα όσα έχουν συμβεί.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τρία άτομα, τα οποία φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν κληθεί ακόμα για κατάθεση από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα. Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν κομβικές ημερομηνίες που αφορούν στις περιόδους των τριών θανάτων. Μάλιστα, εξετάζεται η σχέση της μητέρας και του πατέρα των παιδιών. Εάν η σχέση τους είχε διαρραγεί για κάποιο διάστημα και πότε. Και βέβαια εάν αυτή η διάρρηξη των σχέσεων μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχουν πάρει ήδη καταθέσεις από γιατρούς που συνδέονται με τους τρεις θανάτους, δηλαδή τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για «παράξενες» συμπεριφορές της μητέρας, η οποία ακόμα δεν έχει κληθεί για κατάθεση.

Η Αστυνομία περιμένει να πάρει στα χέρια της τα πορίσματα των ιατροδικαστών και ακολούθως να καλέσει τη μητέρα για κατάθεση, προκειμένου να δει εάν προκύπτουν αντιφάσεις ή κενά.

Αυτό που περιμένει η ΕΛ.ΑΣ. είναι το πόρισμα της άτυπης επιτροπής πραγματογνωμόνων που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, όπως και το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων για την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας. Το τελευταίο εκτιμάται ότι είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την έρευνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εάν δείξει εγκληματική ενέργεια, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια ώρα, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλά για ευρήματα που οδηγούν στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου, όπως προκύπτει από τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.

Ο κ. Λέων σημειώνει ότι «στις δύο αυτές υποθέσεις υπάρχει μία σειρά ευρημάτων, δε μιλάμε για ένα εύρημα, που οδηγούν στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι έχουμε να κάνουμε με ασφυκτικό θάνατο. Από εκεί και πέρα επιστημονικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε υπόθεση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ή δεν έχουμε ασφυκτικό θάνατο. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τα ευρήματα ταιριάζουν με τον ασφυκτικό θάνατο. Σας μιλώ για τα δύο παιδιά που έφυγαν χρονικά πρώτα από τη ζωή. Δεν αναφέρομαι στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, γιατί περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο ασφυκτικός θάνατος συνεπάγεται εγκληματική ενέργεια; Η απάντηση είναι «όχι απαραίτητα». Ωστόσο, εάν αποκλειστούν όλα τα άλλα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έλλειψη οξυγόνου, τότε μόνο ο εξωγενής παράγοντας απομένει ως εκδοχή. Παράλληλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τους δύο πρώτους θανάτους, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν «αξιοποιήσιμα» αποτελέσματα. Για την περίπτωση του θανάτου της Ίριδας η αρμόδια ιατροδικαστής που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή είχε εντοπίσει πνευμονικό οίδημα και μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου.

Στον αντίποδα πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την έρευνα που αφορά στην υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί –κατά την πιθανότερη εκδοχή- μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σε συμπέρασμα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι «το συμπέρασμα θα είναι σαφές». Τα αποτελέσματα θα διαβιβαστούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχει την κεντρική εικόνα για την υπόθεση.

Όσον αφορά στις κρίσιμες τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν: «Ο ιατρικός φάκελος του παιδιού ανέφερε όλα τα φάρμακα που είχε λάβει το κορίτσι. Τη φαρμακευτική αγωγή δηλαδή που έπαιρνε, η οποία χαρακτηρίζεται βαριά λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε η 9χρονη. Η εξέταση πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να γίνει η επαλήθευση. Δηλαδή, να ελεγχθεί εάν τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του κοριτσιού συνάδουν με την αγωγή που λάμβανε το παιδί ή εάν υπήρχαν ουσίες στον οργανισμό που δεν συνάδουν με τη φαρμακευτική αγωγή και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ανιχνευτούν στον οργανισμό. Επίσης, έγινε και ποσοτική μέτρηση. Εάν δηλαδή τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν είχαν χορηγηθεί στο παιδί στις ποσότητες που έπρεπε ή εάν χορηγήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες που θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει το θάνατο».

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ιατροδικαστών και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής μπαίνουν νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις συνθήκες θανάτου των δύο παιδιών που έφυγαν χρονικά πρώτα από τη ζωή.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν «ανεξήγητη έλλειψη οξυγόνου». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου; Κάποιος εξωγενής παράγοντας ή κάποια άλλη αιτία; Σε μία από τις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρχαν εκδορές στη μύτη, οι οποίες επίσης πρέπει να εξηγηθούν. Επίσης, το πρώτο παιδί, η Μαλένα, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν πέθανε. Οι γιατροί δεν θα είχαν διαπιστώσει ότι συντρέχουν αιτίες που προκαλούν ασφυξία; Επίσης, να πούμε ότι η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει και μία σειρά από άλλες βλάβες που μπορεί να περιλαμβάνονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact