ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονική «μύτη» για τη διάγνωση υποκατηγοριών άσθματος

Μία ηλεκτρονική «μύτη» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση υποκατηγοριών άσθματος στα παιδιά και να συμβάλει στη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ERS 2014 που διεξάγεται στο Μόναχο.

Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο είναι τμήμα του U-BIOPRED Project που στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με διάφορους τύπους άσθματος προκειμένου θα διασφαλιστεί καλύτερη διάγνωση και θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Οι επαγγελματίες υγείας έχουν κατανοήσει πλέον ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άσθματος που επηρεάζουν του ανθρώπους με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατηγοριοποίηση αυτών των διαφορετικών συστάδων σε φαινοτύπους και στην αποκάλυψη των υποκείμενων παθοφυσιολογικών οδών αυτών των μικρότερων υπο-ομάδων του άσθματος. Αν επιτευχθεί αυτό, θα βοηθηθούν οι επαγγελματίες της υγείας να στραφούν στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του άσθματος που θα είναι κατάλληλη για τον κάθε ασθενή, αντί για την προσέγγιση που προβλέπει τη χορήγηση του ίδιου φαρμάκου σε όλους.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αναλύθηκαν από τις λεγόμενες «ηλεκτρονικές μύτες» δείγματα εκπνεόμενου αέρα από 106 παιδιά με άσθμα ή συριγμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν πέντε διαφορετικές υπο-ομάδες. Κάθε συστάδα περιείχε ασθενείς με παρόμοια «προφίλ» αναπνοής. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εκπνεόμενου αέρα από μια «ηλεκτρονική» μύτη μπορεί να είναι χρήσιμα για την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των ατόμων με άσθμα, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στον εντοπισμό των υπο-ομάδων αυτής της κατάστασης.

«Γνωρίζουμε ότι οι “ηλεκτρονικές μύτες” έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με μια σειρά από ασθένειες των πνευμόνων. Με αυτή τη μελέτη, έχουμε δείξει ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά για τις λεπτές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ασθενών με άσθμα. Με την ταξινόμηση του άσθματος σε διαφορετικές υποομάδες, μπορούμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε πολύ πιο εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε άτομο» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, που εκπόνησε την μελέτη Paul Brinkman.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact