ΥΓΕΙΑ

Ίσως και να μην καταστέλλει τελικά τον HIV η έγκαιρη θεραπεία

Η θεραπεία σε μωρά που γεννιούνται με τον HIV στον οργανισμό τους είχε θεωρηθεί αποτελεσματική τακτική για την καταστολή του ιού, δίνοντας ελπίδες για την οριστική καταπολέμησή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, ο HIV δημιουργεί «αποθέματα» στον οργανισμό πριν ακόμη ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε έπειτα από μια σειρά πειραμάτων σε πιθήκους. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα αποθέματα του ιού στο γαστρεντερικό και στους ιστούς του εγκεφάλου αποτελούν σημαντικότατο εμπόδιο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας θεραπείας για τον ιό.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα ελέγχουν αποτελεσματικά τον ιό στο αίμα, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Εάν όμως η αγωγή σταματήσει, ο ιός επανεμφανίζεται.

Οι επιστημονικές έρευνες εστιάζουν στην καταστροφή των αποθεμάτων του ιού, όμως είχε δοκιμαστεί η θεραπεία σε μωρά από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής τους, με την ελπίδα να μη σχηματιστούν καθόλου αποθέματα του HIV στον οργανισμό.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν τον ιό
ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV) – έναν ιό αντίστοιχο του HIV – σε πιθήκους rhesus. Στη συνέχεια, τους έδωσαν αντιρετροϊκά φάρμακα τρεις ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Η θεραπεία διεκόπη έξι μήνες μετά και ο ιός επανεμφανίστηκε σε όλα τα πειραματόζωα, ασχέτως πότε είχαν χορηγηθεί τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα σχηματίζονται στους ιστούς εξαιρετικά γρήγορα, πριν ακόμη ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

O HIV ξαναχτυπά στο κοριτσάκι που είχε «θεραπευτεί»

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact