ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Το νου σας σε αυτά τα συμπτώματα – Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα

Στον εν λόγω καρκίνο σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς της ουροδόχου κύστης.

Το κάπνισμα μπορεί σαφώς να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αφορμή για να θυμηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον εν λόγω καρκίνο, στάθηκε η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του γνωστού συνθέτη και τραγουδιστή, Στέφανου Κορκολή, στην εκπομπή The Tonight’s Show του ANT1.

Ο Στέφανος Κορκολής επισήμανε ότι “καθαρά η αιτία ήταν το τσιγάρο. Κάπνιζα πάρα πολύ. Το τσιγάρο με κατέστρεψε». Όπως είπε, «με την περιπέτειά μου δίνω μία μάχη συνεχώς, διότι έρχεται και φεύγει. Βέβαια, κάνοντας κάποιες θεραπείες και έχοντας δει δίπλα μου περιστατικά άλλα, έκανα το σταυρό μου και είπα «τυχερός είμαι μέσα σε αυτή την ατυχία”.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης διαγνώστηκε με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως τον Οκτώβριο του 2013. Έκτοτε, όπως είπε, δίνει συνεχή μάχη με τον καρκίνο, καθώς παρουσιάζει υποτροπές.

Πού σχηματίζεται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Έχει σχήμα μικρού μπαλονιού και έχει ένα μυϊκό τοίχωμα που του επιτρέπει να γίνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο για να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς.

Υπάρχουν δύο νεφροί, ένας σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, πάνω από την μέση. Μικροσκοπικά σωληνάρια στους νεφρούς φιλτράρουν και καθαρίζουν το αίμα. Βγάζουν τα απόβλητα και παράγουν ούρα. Τα ούρα περνούν από κάθε νεφρό μέσω ενός μακρύ σωλήνα (ουρητήρας) στην ουροδόχο κύστη. Η κύστη συγκρατεί τα ούρα μέχρι να περάσουν από την ουρήθρα και να φύγουν από το σώμα.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τύποι

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης που ξεκινούν στα κύτταρα της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Παίρνουν το όνομά τους από τον αντίστοιχο τύπο των κυττάρων που γίνονται καρκινικά:

1. Μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά από κύτταρα στο πιο εσωτερικό στρώμα ιστού της ουροδόχου κύστης. Αυτά τα κύτταρα είναι σε θέση να τεντώνονται όταν η κύστη είναι γεμάτη και να συρρικνώνονται όταν αδειάζεται. Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης ξεκινούν στα μεταβατικά κύτταρα. Το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να είναι χαμηλού ή υψηλού βαθμού:

 • Το χαμηλού βαθμού μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα συχνά υποτροπιάζει (επιστρέφει) μετά τη θεραπεία, αλλά σπάνια εξαπλώνεται στο μυϊκό στρώμα της ουροδόχου κύστης ή σε άλλα μέρη του σώματος.
 • Το υψηλού βαθμού μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα συχνά υποτροπιάζει (επιστρέφει) μετά τη θεραπεία και συχνά εξαπλώνεται στο μυϊκό στρώμα της ουροδόχου κύστης, σε άλλα μέρη του σώματος και στους λεμφαδένες. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από καρκίνο της ουροδόχου κύστης οφείλονται σε υψηλού βαθμού νόσο.

2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά στα πλακώδη κύτταρα (λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης). Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί μετά από μακροχρόνια μόλυνση ή ερεθισμό.

3. Αδενοκαρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά στα αδενικά κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Τα αδενικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη παράγουν ουσίες όπως η βλέννα. Αυτός είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Επίσης:

 • Ο καρκίνος που βρίσκεται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης ονομάζεται επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
 • Ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί μέσω της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και εισβάλλει στο μυϊκό τοίχωμα της κύστης ή έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα και λεμφαδένες ονομάζεται διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Tο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο

Οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσετε από κάτι ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Το να έχετε έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθετε καρκίνο. Αντιστοίχως, το να μην έχετε παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε καρκίνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Χρήση καπνού, ιδιαίτερα το κάπνισμα τσιγάρων
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης
 • Ορισμένες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • Έκθεση σε χρώματα, βαφές, μέταλλα ή προϊόντα πετρελαίου στον χώρο εργασίας
 • Προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία στην λεκάνη ή με ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η κυκλοφωσφαμίδη ή η ιφωσφαμίδη
 • Το να παίρνετε το Aristolochia fangchi, ένα κινέζικο βότανο
 • Το να πίνετε νερό από πηγάδι που έχει υψηλά επίπεδα αρσενικού
 • Το να πίνετε νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο
 • Το μνα έχετε ιστορικό λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από το βακτήριο Schistosoma haematobium
 • Το να χρησιμοποιείτε ουροποιητικούς καθετήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η προχωρημένη ηλικία αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα

Αίμα στα ούρα και πόνος κατά την ούρηση είναι τα βασικά σημάδια. Εντούτοις, αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν τόσο από καρκίνο της ουροδόχου κύστης όσο και από άλλες καταστάσεις.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Αίμα στα ούρα (χρώμα ελαφρώς ροζ ή σαν σκουριασμένο έως έντονο κόκκινο)
 • Συχνοουρία
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Πόνος στην μέση

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Στάδια

Αφότου διαγνωστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί εντός της ουροδόχου κύστης ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα ακόλουθα στάδια χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν την σοβαρότητα του εν λόγω καρκίνου:

Στάδιο 0 (Μη διηθητικό θηλώδες καρκίνωμα και καρκίνωμα in Situ)
Στάδιο Ι
Στάδιο II
Στάδιο III
Στάδιο IV

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να υποτροπιάσει (επανέλθει) ακόμα και αφότου έχει αντιμετωπιστεί.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact