ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταγγελίες για μολυσμένα νερά από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης στον ποταμό Μπογδάνα

Καταγγελίες για μολυσμένα νερά από το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης που καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα διατυπώνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι της Γης".
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το φαινόμενο παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο και από τότε το νερό εξακολουθεί να είναι αφρίζον και μαύρο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η γραμματέας του Συλλόγου Στέλλα Δημητριάδου, ανέφερε: "ξέρουμε το πρόβλημα γιατί ζούμε δίπλα στον ποταμό Μπογδάνα που διασχίζει τον κάμπο του Λαγκαδά και καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια.

Γνωρίζουμε ότι τα μολυσμένα νερά προέρχονται από το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης καθώς δεν υπάρχουν άλλου είδους μονάδες στην περιοχή από τις οποίες θα μπορούσε να προέρχεται ρύπανση. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο που έφτασε μέχρι την πόλη του Λαγκαδά, στο σημείο της γέφυρας Ασσήρου – Λαγκαδά".

Η κ. Δημητριάδου επισημαίνει ότι το ζήτημα κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και στον ΦΟΔΣΑ, σχολιάζει ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ωστόσο τονίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εδώ και επτά μέρες δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, Ηλίας Στόιος, αποδίδει το πρόβλημα στο γεγονός ότι "τα κύτταρα 1 και 2 του ΧΥΤΑ που εδώ και ένα χρόνο έχουν σταματήσει να δέχονται σκουπίδια, δέχτηκαν στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από αυτόν για τον οποίο είχαν σχεδιαστεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ αδυνατεί να διαχειριστεί τον υδάτινο όγκο που καταλήγει σε αυτόν. Έτσι τα νερά καταλήγουν στο ποτάμι". Ο αντιδήμαρχος διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μετά από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δόθηκε το "πράσινο φως" για την υλοποίηση τεχνικών έργων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. "Μέχρι να ολοκληρωθούν δεν υπάρχει κάποια άλλη προσωρινή λύση" προσθέτει.

Στην περιοχή βρέθηκε προ δεκαημέρου κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη, "ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης και αναδιαμόρφωσης των κυττάρων που είχαν πρόβλημα".

"Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα που γίνονται με μια μελέτη συμμόρφωσης εγκεκριμένη και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε περιόδους βροχοπτώσεων τα διασταλλάζοντα λόγω βροχής περνούν εκτός των κυττάρων. Ειδικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού δημιουργείται μια λιμνοδεξαμενή ώστε να συγκεντρώνονται εκεί" σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Διευκρινίζει, πάντως, ότι κατά την αυτοψία προ δεκαημέρου, τα δείγματα που ελήφθησαν από τον βιολογικό καθαρισμό βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact