ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ πορτοκαλιού με σιρόπι και καραμελωμένα κουμκουάτ

Μία συνταγή από τον Σεφ Αντώνης Νικολάου.

Συστατικά

-2 αβγά,
-100 ml (6 ½ κουταλιές) ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο),
-1 μέτριο πορτοκάλι,
-60 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα (2/3 φλ. περίπου),
-140 γρ. (4/5 φλ.) σιμιγδάλι,
-½ κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ,
-λίγο βούτυρο για άλειμμα,
-2-3 κουταλιές ασπρισμένα αμύγδαλα σε φετάκια.

Για το σιρόπι:

-1 φλ. ζάχαρη,
-1 φλ. νερό,
-1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Σος φράουλας:

-100 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες (2/3 φλ. περίπου),
-1 κουταλιά ζάχαρη,
-1 κουταλάκι λικέρ πορτοκάλι.

Καραμελωμένα κουμκουάτ:

-8 κουμκουάτ,
-1 κουταλιά βούτυρο,
-2 κουταλιές ζάχαρη.

Βήματα

Βήμα 1
Χτυπάτε τις φράουλες στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ με τη ζάχαρη και το λικέρ μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και κρατάτε τη σος στο ψυγείο.Ζεσταίνετε μπόλικο νερό σε μια τσαγιέρα. Βάζετε το πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι, το σκεπάζετε με καυτό νερό και το βράζετε για 3 λεπτά. Το σουρώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για 3 φορές για να ξεπικρίσει το πορτοκάλι. Στο τέλος, το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Ύστερα, το τεμαχίζετε και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ.

Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Χτυπάτε σε ένα μπολ με το μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να φουσκώσουν καλά. Ανακατεύετε μέσα απαλά το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα.Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό ταψάκι και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Σκορπάτε στην επιφάνειά του φετάκια ασπρισμένων αμυγδάλων και ψήνετε το γλυκό για 20 περίπου λεπτά. (Ελέγχετε το ψήσιμο με ένα λεπτό μαχαιράκι. Όταν το μπήγετε στο κέντρο πρέπει να βγαίνει καθαρό).Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας μαζί τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι. Μόλις κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει.Πριν σερβίρετε, σοτάρετε στο βούτυρο τα κουμκουάτ σε ένα τηγάνι μέχρι να μαραθούν λίγο και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να τα καλύψει παντού, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.Σερβίρετε το κέικ πορτοκαλιού με τη σος φράουλας και το συνοδεύετε με τα ζεστά κουμκουάτ.

Βήμα 3
Το κουμκουάτ Πατρίδα του μικρού αυτού εσπεριδοειδούς είναι η Κίνα και «καμ κουάτ» στα κινέζικα θα πει «χρυσό πορτοκάλι». Οι Άγγλοι το είπαν kumquat και σε μας έγινε κουμκουάτ. Για πολλά χρόνια ήταν σπεσιαλιτέ της Κέρκυρας, όπου όπως λέγεται, το έφερε ο Άγγλος γεωπόνος Μέρλιν. Εναρμονίστηκε τέλεια με το περιβάλλον στον κάμπο των Νυμφών στην περιοχή του Πλάτωνα, όπου καλλιεργείται, γιατί εκεί βρήκε ιδανικές συνθήκες –ήπιο μικροκλίμα έφορο έδαφος και τα πλούσια νερά- και τα πορτοκαλάκια γίνονται ιδιαιτέρα αρωματικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδες απο Ελληνοαμερικανό για φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής…

Aρμένισα τηλεπαρουσιάστρια ξεσπά σε λυγμούς όταν λέει ένα ένα τα ονόματα των νεκρών

Είναι πραγματικά από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που…

Δείτε: Αρμενικά πυρά «θερίζουν» Αζέρους Τούρκους στρατιώτες

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων Τούρκων…

Το Ιράν κατέρριψε αζέρικο αεροσκάφος

Πριν από λίγα λεπτά η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε…

Η Αρμενία απειλεί να απαντήσει με πυραύλους Iskander σε Τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με Αρμένιους αξιωματούχους το Γερεβάν, αν εμπλακεί…

Μόνο ντροπή: Αισχρή ενέργεια κατά του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τα πρόσωπα που…

Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για…

Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην…
contact