ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ πορτοκαλιού με σιρόπι και καραμελωμένα κουμκουάτ

Μία συνταγή από τον Σεφ Αντώνης Νικολάου.

Συστατικά

-2 αβγά,
-100 ml (6 ½ κουταλιές) ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο),
-1 μέτριο πορτοκάλι,
-60 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα (2/3 φλ. περίπου),
-140 γρ. (4/5 φλ.) σιμιγδάλι,
-½ κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ,
-λίγο βούτυρο για άλειμμα,
-2-3 κουταλιές ασπρισμένα αμύγδαλα σε φετάκια.

Για το σιρόπι:

-1 φλ. ζάχαρη,
-1 φλ. νερό,
-1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Σος φράουλας:

-100 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες (2/3 φλ. περίπου),
-1 κουταλιά ζάχαρη,
-1 κουταλάκι λικέρ πορτοκάλι.

Καραμελωμένα κουμκουάτ:

-8 κουμκουάτ,
-1 κουταλιά βούτυρο,
-2 κουταλιές ζάχαρη.

Βήματα

Βήμα 1
Χτυπάτε τις φράουλες στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ με τη ζάχαρη και το λικέρ μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και κρατάτε τη σος στο ψυγείο.Ζεσταίνετε μπόλικο νερό σε μια τσαγιέρα. Βάζετε το πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι, το σκεπάζετε με καυτό νερό και το βράζετε για 3 λεπτά. Το σουρώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για 3 φορές για να ξεπικρίσει το πορτοκάλι. Στο τέλος, το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Ύστερα, το τεμαχίζετε και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ.

Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Χτυπάτε σε ένα μπολ με το μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να φουσκώσουν καλά. Ανακατεύετε μέσα απαλά το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα.Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό ταψάκι και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Σκορπάτε στην επιφάνειά του φετάκια ασπρισμένων αμυγδάλων και ψήνετε το γλυκό για 20 περίπου λεπτά. (Ελέγχετε το ψήσιμο με ένα λεπτό μαχαιράκι. Όταν το μπήγετε στο κέντρο πρέπει να βγαίνει καθαρό).Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας μαζί τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι. Μόλις κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει.Πριν σερβίρετε, σοτάρετε στο βούτυρο τα κουμκουάτ σε ένα τηγάνι μέχρι να μαραθούν λίγο και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να τα καλύψει παντού, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.Σερβίρετε το κέικ πορτοκαλιού με τη σος φράουλας και το συνοδεύετε με τα ζεστά κουμκουάτ.

Βήμα 3
Το κουμκουάτ Πατρίδα του μικρού αυτού εσπεριδοειδούς είναι η Κίνα και «καμ κουάτ» στα κινέζικα θα πει «χρυσό πορτοκάλι». Οι Άγγλοι το είπαν kumquat και σε μας έγινε κουμκουάτ. Για πολλά χρόνια ήταν σπεσιαλιτέ της Κέρκυρας, όπου όπως λέγεται, το έφερε ο Άγγλος γεωπόνος Μέρλιν. Εναρμονίστηκε τέλεια με το περιβάλλον στον κάμπο των Νυμφών στην περιοχή του Πλάτωνα, όπου καλλιεργείται, γιατί εκεί βρήκε ιδανικές συνθήκες –ήπιο μικροκλίμα έφορο έδαφος και τα πλούσια νερά- και τα πορτοκαλάκια γίνονται ιδιαιτέρα αρωματικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact