ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνοι για θρόμβωση από συνδυασμό αντισυλληπτικών

Τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (συνδυασμού θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής), όπως επιβεβαιώνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όσον αφορά τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά (με οιστρογόνο και προγεσταγόνο), που περιέχουν τις νεότερες συνθετικές μορφές της ορμόνης προγεσταγόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στην ιατρική στατιστική Γιάνα Βινογκράντοβα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», τόνισαν πάντως ότι τα αντισυλληπτικά παραμένουν ιδιαίτερα ασφαλή και ο πραγματικός κίνδυνός τους είναι μικρός. Επεσήμαναν ότι ο σχετικά αυξημένος κίνδυνος για θρόμβωση λόγω χρήσης των αντισυλληπτικών (σχεδόν τριπλάσιος) παραμένει πολύ μικρότερος από τον, ούτως ή άλλως, αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης (έως δεκαπλάσιος) λόγω της ίδιας της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τη λήψη αντισυλληπτικών με την πιθανότητα εμφάνισης φλέβικής θρομβοεμβολής, αναλύοντας στοιχεία για χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που παίρνουν παλαιότερου τύπου συνδυασμένα αντισυλληπτικά, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση. Ο κίνδυνος είναι περίπου τετραπλάσιος για τις γυναίκες που παίρνουν τα νεότερου τύπου αντισυλληπτικά, οι οποίες περιέχουν άλλες σύνθετες μορφές προγεσταγόνων.

Σε πραγματικούς όρους, ο κίνδυνος πάντως είναι μικρός. Καταγράφονται έξι έως 14 έξτρα νέες περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής ανά 10.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά (ανάλογα με την ακριβή σύνθεσή τους). Ο θρόμβος συνήθως ξεκινά από μια φλέβα του ποδιού, αλλά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να φθάσει στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει συνδυασμένου τύπου αντισυλληπτικό, θα μπορούσε όμως να συζητήσει με τον γιατρό της αναλυτικότερα σχετικά με τον τύπο του χαπιού που παίρνει και τις ορμόνες που αυτό περιέχει.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή για τα φάρμακα στην Ευρώπη (EMA) έχει δηλώσει, από το 2013, ότι «τα οφέλη των αντισυλληπτικών υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους. Δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες που τα παίρνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, να τα σταματήσουν». Παράλληλα, η ΕΜΑ ζητά από τους γιατρούς να αξιολογούν τακτικά τυχόν κίνδυνο για θρόμβωση στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά.

Περίπου μία γυναίκα στις δέκα παγκοσμίως (το 9%) χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, ποσοστό που αυξάνεται στο 18% στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά έχουν γίνει δημοφιλή, επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες (αύξηση βάρους, πονοκέφαλοι, αυξημένη τριχοφυία κ.α.).

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact