ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Για τον φονικό κορωνοϊό και τα συμπτώματα που φανερώνουν πως κάποιος νοσεί από τον ιό μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής ενώ παράλληλα έδωσε συμβουλές στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν εάν διαπιστώσουν πως τα έχουν.

«Πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού ως να μην εκθέσουμε τις ευπαθείς ομάδες σε κίνδυνο» τόνισε.

Σε συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104.6 επεσήμανε χαρακτηριστικά συγκρίνοντας τα συμπτώματα της γρίπης με τον κορονοϊό «σε αντίθεση με τη γρίπη, που ξεκινάει με έντονα συμπτώματα, στον κορωνοϊό τις πρώτες ημέρες βλέπουμε χαμηλό πυρετό, λίγο καταβολή, μυαλγίες, ίσως πονοκέφαλο και αυτό ίσως κρατήσει πέντε, έξι μέρες.

Αυτό που θέλει προσοχή είναι να μην δούμε επιδείνωση στα συμπτώματα, να μην αισθανόμαστε πολύ καλά, μην έχουμε δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού» και τόνισε: «εκεί καλό είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό μας».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας αναφέρθηκε στον πονοκέφαλο εξηγώντας ότι δεν είναι το κλασικό σύμπτωμα, το βλέπουμε βέβαια σε πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά δεν είναι το πρωτεύον σύμπτωμα. «Κυρίως είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και ο ξερός βήχας, αυτά είναι τα συμπτώματα» συμπλήρωσε.

Για το τεστ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον μοριακό έλεγχο είπε πως αποτελεί «φωτογραφία της στιγμής» σημειώνοντας «μπορεί να είναι αρνητικό αρχικά και μετά από δύο τρεις μέρες η εξέταση να μας δείξει θετικό αποτέλεσμα. Η δοκιμασία συστήνεται σε ανθρώπους, που έχουν συμπτώματα, σήμερα επικεντρώνουμε σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε ευπαθείς ομάδες και στο νοσηλευτικό προσωπικό».

«Εάν υπάρχουν συμπτώματα παραμένουμε στο σπίτι»

«Εάν υπάρχουν συμπτώματα παραμένουμε στο σπίτι, κρατάμε τα μέτρα ελέγχου διασποράς της λοίμωξης και οπωσδήποτε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Αυτός θα κρίνει στο συγκεκριμένο περιστατικό τι συμβαίνει» συμβούλεψε τους πολίτες ενώ παράλληλα ανέφερε «είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή για να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης» και πρόσθεσε ότι «όσοι έρχονται από το εξωτερικό παραμένουν στο σπίτι και να θεωρηθεί κι αυτός δυνητικά ως φορέας του ιού».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις ευπαθείς ομάδες είπε ότι «πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους όλοι, πριν κάνουν οτιδήποτε».

«Όταν αγγίζουμε επιφάνειες πλένουμε τα χέρια μας»

Αναφερόμενος στο να μεταδίδεται από αντικείμενο, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι «δεν πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες ο ιός, αλλά παραμένει εκεί και γι’ αυτό μιλάμε για απολύμανση και φυσικά όταν αγγίζουμε επιφάνειες πλένουμε τα χέρια μας».

Για τη χρήση μάσκας

«Έχει κάποια χρησιμότητα η μάσκα, αλλά σε ανοιχτό χώρο, όταν είμαστε μόνοι μας δεν προσφέρει κάτι. Αν είμαστε σε επαγγελματικό χώρο, με άλλους τότε, έχει νόημα, μειώνουμε τις πιθανότητες» δήλωσε.

Χαρακτηρίζοντας τέλος κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες επεσήμανε πως το σύστημα υγείας θα πιεστεί.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact