ΥΓΕΙΑ

«Κοστολογικό εργαλείο η δημιουργία της ΕΣΑΝ»

Διευκρινίσεις για τη σύσταση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), που προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο εισέρχεται προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, και το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, έδωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας την ΕΣΑΝ ΑΕ «κοστολογικό εργαλείο».

Διαμορφώνεται, επισήμανε ο υπουργός, ένα κοστολογικό σύστημα, το οποίο αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, με τη δημιουργία 900 διαγνωστικών ομάδων, προκειμένου να υπάρξει ένας προσδιορισμός αυτού του κόστους.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι η κοστολόγηση δεν επηρεάζει τη νοσηλεία και τις επιλογές που θα γίνουν στο πλαίσιο της νοσηλείας, εκείνο που κάνει είναι απλώς να τις κοστολογεί.

«Το σημαντικό είναι ότι φτιάχνεις προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι πια αξιόπιστοι», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή «αποπολιτικοποιεί τη διαδικασία της κοστολόγησης, καθιστώντας την αξιολογικά ουδέτερη», καθώς «σε ένα κομμάτι τεχνικό δημιουργείται μια ακριβής διαδικασία, η οποία μπορεί με τεχνοκρατικό τρόπο να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καθορίσουν με τον ακριβέστερο δυνατό τρόπο το κόστος».

Κινητοποιήσεις γιατρών

Σε κινητοποίηση και σε τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00, με συγκέντρωση έξω από την Βουλή, στις 12.30, τις οποίες έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περί σύστασης και λειτουργίας της ΕΣΑΝ ΑΕ καλεί αύριο τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη κοινωνία, ενώ επιτείνει παράλληλα την ανασφάλεια στον πληθυσμό και προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης και οργής για την ραγδαία αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.»

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact