ΥΓΕΙΑ

«Κοστολογικό εργαλείο η δημιουργία της ΕΣΑΝ»

Διευκρινίσεις για τη σύσταση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), που προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο εισέρχεται προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, και το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, έδωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας την ΕΣΑΝ ΑΕ «κοστολογικό εργαλείο».

Διαμορφώνεται, επισήμανε ο υπουργός, ένα κοστολογικό σύστημα, το οποίο αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, με τη δημιουργία 900 διαγνωστικών ομάδων, προκειμένου να υπάρξει ένας προσδιορισμός αυτού του κόστους.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι η κοστολόγηση δεν επηρεάζει τη νοσηλεία και τις επιλογές που θα γίνουν στο πλαίσιο της νοσηλείας, εκείνο που κάνει είναι απλώς να τις κοστολογεί.

«Το σημαντικό είναι ότι φτιάχνεις προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι πια αξιόπιστοι», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή «αποπολιτικοποιεί τη διαδικασία της κοστολόγησης, καθιστώντας την αξιολογικά ουδέτερη», καθώς «σε ένα κομμάτι τεχνικό δημιουργείται μια ακριβής διαδικασία, η οποία μπορεί με τεχνοκρατικό τρόπο να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καθορίσουν με τον ακριβέστερο δυνατό τρόπο το κόστος».

Κινητοποιήσεις γιατρών

Σε κινητοποίηση και σε τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00, με συγκέντρωση έξω από την Βουλή, στις 12.30, τις οποίες έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περί σύστασης και λειτουργίας της ΕΣΑΝ ΑΕ καλεί αύριο τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη κοινωνία, ενώ επιτείνει παράλληλα την ανασφάλεια στον πληθυσμό και προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης και οργής για την ραγδαία αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.»

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact