ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο στρατός ζητάει από τους πολίτες να ανοίξουν τα οδοφράγματα

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Χαρίρι

Το γενικό επιτελείο του στρατού του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να ανοίξουν τους δρόμους ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η κανονικότητα, έπειτα από 13 ημέρες διαδηλώσεων που έχουν παραλύσει τη χώρα εναντίον της πολιτικής ελίτ που κατηγορείται ότι την άφησε να καταρρεύσει.

Σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά, όμως τόνισε ότι αυτό ισχύει «μόνο για τις δημόσιες πλατείες».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά την παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και της κυβέρνησής του, μια απόφαση που προκάλεσε ευφορία στους πολίτες της χώρας.

Η σύντομη ανακοίνωση του Χαρίρι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το πλήθος το οποίο παρακολουθούσε απευθείας το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όταν ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός το διάγγελμά του, οι διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Στην πρωτεύουσα Βηρυτό τα κλάξον των αυτοκινήτων έδωσαν «συναυλία» γιορτάζοντας τη «νίκη» ενώ κάποιοι εκτόξευαν βεγγαλικά.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο 49χρονος Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι θέλει να ανταποκριθεί «στη βούληση πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν αλλαγή». Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του «να διαφυλάξουν την ειρήνη».

Παραδοσιακοί χοροί και πορτοκαλάδα

Στη Σαΐντα (Σιδώνα), την τρίτη σε μέγεθος πόλη του νότιου Λιβάνου απ’ όπου κατάγεται ο Χαρίρι, το πλήθος άρχισε να χορεύει παραδοσιακούς χορούς ενώ κάποιοι μοίραζαν καφέδες και πορτοκαλάδες.

Κρατώντας κόκκινα, πράσινα και λευκά μπαλόνια –τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου– το πλήθος κατέκλυσε και την καρδιά της Τρίπολης, της επονομαζόμενης και «νύφης της επανάστασης» λόγω του ενθουσιασμού που επέδειξαν οι κάτοικοί της όλες αυτές τις ημέρες. «Η επανάστασή μας δεν τελείωσε», φώναζε ρυθμικά το πλήθος, εμφανώς ικανοποιημένο από το «επίτευγμά» του.

Η παραίτηση του Χαρίρι, που υποβλήθηκε χθες το βράδυ στον πρόεδρο Μισέλ Αούν, ανοίγει μια εποχή αβεβαιότητας για τον Λίβανο. Η κυβέρνησή του είχε σχηματιστεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμέτρητων συνιστωσών της πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής της χώρας.

Έπειτα από δύο εβδομάδες μιας άνευ προηγούμενου λαϊκής εξέγερσης οι διαδηλωτές πέτυχαν τον στόχο τους. Όμως η οργή τους απευθύνεται εναντίον όλης της πολιτικής τάξης του Λιβάνου, την οποία θεωρούν ανίκανη και διεφθαρμένη.

Η χώρα παραμένει σε παράλυση εξαιτίας των οδοφραγμάτων που κλείνουν όλες τις κεντρικές εισόδους της Βηρυτού. Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά από την έναρξη του κινήματος. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στις πόλεις, όμως παραμένει ουδέτερος παρά κάποια περιστατικά.

Συγκρούσεις στη Βηρυτό

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, ο πληθυσμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε μια χώρα που θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες παγκοσμίως.

«Όλα σημαίνει όλα», φώναξε ξανά το πλήθος μετά την παραίτηση Χαρίρι. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις 21 Οκτωβρίου μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν έπεισαν τους πολίτες, ανάμεσά τους μέτρα κατά της διαφθοράς και έναν προϋπολογισμό χωρίς νέους φόρους.

Ο επικεφαλής του ισχυρού λιβανέζικού κινήματος Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, τάχθηκε κατά της μαζικής παραίτησής της.

Την Κυριακή σε μια πρωτοφανή κίνηση διαδηλωτές κατάφεραν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 170 χιλιομέτρων από τον βορρά ως τον νότο.

Και οι διαδηλωτές παραμένουν πιστοί στα ίδια συνθήματα: «Επανάσταση, επανάσταση!», «Όλα σημαίνει όλα» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Η παραίτηση Χαρίρι ανακοινώθηκε την ώρα που η κατάσταση είναι τεταμένη, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις ήταν γενικά ειρηνικές.

Λίγο πριν την ομιλία του συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βηρυτό όπου δεκάδες άνθρωποι κατέστρεψαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, εναντίον των οποίων επιτέθηκαν με ξύλα.

«Θα συνεχίσουμε με Αούν και Μπέρι»

Σύμφωνα με τον λιβανέζικο Τύπο, Παρίσι και Ουάσινγκτον απευθύνθηκαν στον Χαρίρι ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του φοβούμενοι την αύξηση της επιρροής της Χεζμπολάχ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν εκτίμησε ότι η παραίτηση Χαρίρι καθιστά «την κρίση ακόμη πιο σοβαρή».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο κάλεσε «τους πολιτικούς ηγέτες του Λιβάνου να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις εθνικής ενότητας των τελευταίων 13 ημερών έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε «όλες τις πολιτικές πλευρές να αναζητήσουν λύση για να απαντήσουν στα αιτήματα του λαού» και «να σεβαστούν το δικαίωμα έκφρασης και ειρηνικής συνάθροισης».

Αυτή είναι η τρίτη φορά που πέφτει μια κυβέρνηση υπό τον Χαρίρι από το 2009, τον οποίο στηρίζει η Σαουδική Αραβία.

«Ξεκινήσαμε με τον Χαρίρι και θα συνεχίσουμε με τον Αούν και τον Μπέρι», τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, φώναξε ένας διαδηλωτής από το μικρόφωνο τοπικού τηλεοπτικού δικτύου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact