ΥΓΕΙΑ

Με ποιους τρόπους θα απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

To 70% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Αυτό αποθηκεύεται στο αίμα, στους μυς, στα οστά, μέσα ή και έξω από τα κύτταρα.

Ένα πολύπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών που δρουν σαν τις ορμόνες (προσταγλανδίνες) ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρών στο σώμα.

Τα περιττά υγρά αποβάλλονται μέσω των νεφρών, με τη μορφή ούρων. Ωστόσο, μπορεί να προκληθούν διαταραχές στην ισορροπία υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.

Πρόκειται για την υπερβολική συσσώρευση νερού και λοιπών υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και
στις κοιλότητες του σώματος.

Επιστημονικά ορίζεται ως «οίδημα».

Παρουσιάζεται με αύξηση βάρους, οίδημα στην κοιλιά, στα χέρια, στα πόδια και στους αστραγάλους. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί ότι η κατακράτηση υγρών μπορεί να εκδηλώνεται ως σύμπτωμα υποκείμενων νοσημάτων, όπως οι παθήσεις των νεφρών ή της καρδιάς.

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, οι ορμονικές ανισορροπίες, οι χρόνιες φλεγμονές, το οξειδωτικό stress, η μεθυλίωση, η γλυκοζυλίωση, η δυσανεξία σε τροφές, η έκθεση σε τοξίνες, η πίεση των τριχοειδών αγγείων, η δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος, η καθιστική ζωή και ορισμένα φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη) μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της συσσώρευσης υγρών στο σώμα. Κάποιες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με το εν λόγω πρόβλημα λίγο πριν την περίοδο τους, στην Εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι εξορμήσεις όμως στις παραλίες έχουν ήδη αρχίσει. Γι’ αυτό και θα θέλετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα αυτό. Με φυσικό τρόπο, η κατακράτηση υγρών μπορεί να καταπολεμηθεί.

Περιορίστε τις ποσότητες αλατιού

Μειώστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε νάτριο (π.χ. αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα). Εξαιτίας του νατρίου, τα κύτταρα απορροφούν περισσότερο νερό σαν σφουγγάρια. Έτσι, ελαττώνεται η ποσότητα υγρών στο αίμα και το σώμα σταδιακά πρήζεται. Στο μαγείρεμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο

Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης που συντείνει στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα. Αντισταθμίζει τα αυξημένα επίπεδα νατρίου και έχει διουρητική δράση, διότι προωθεί την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (π.χ. κολοκύθα, αρακάς, μπάμιες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανανάς, τομάτες, μανιτάρια, μπανάνα, σπανάκι, αβοκάντο, φασόλια, πατάτες, χόρτα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών) απομακρύνουν τα συσσωρευμένα υγρά και συνηγορούν στην υποχώρηση της κατακράτησης.

Πίνετε πολύ νερό και ροφήματα με διουρητική δράση

Η επαρκής πρόσληψη νερού διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο, προάγει την πέψη, ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών και διευκολύνει την αποβολή νατρίου από το σώμα. Ορισμένα ροφήματα, επίσης, συνδράμουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, λόγω της αυξημένης διουρητικής τους δράσης. Σε αυτά περιλαμβάνεται το τζίντζερ, το εκχύλισμα των φύλλων αγκινάρας, η λουΐζα, η τσουκνίδα, η πικραλίδα, το πράσινο τσάι και ο καφές.

Καταναλώστε τροφές με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά

Μέσω της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, αποτρέπεται αφενός η συσσώρευση υγρών στους ιστούς και αφετέρου η ανάπτυξη οιδήματος. Οι φυτικές ίνες επιταχύνουν την εντερική λειτουργία και διευκολύνουν τις κενώσεις, με επακόλουθο τον περιορισμό του φουσκώματος. Επίσης, με την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, πλούσιων σε καλά λιπαρά, ρυθμίζονται οι σχετιζόμενες με την πέψη βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και ελαττώνεται η κατακράτηση υγρών.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων υδατανθράκων

Το αλκοόλ εμπλέκεται στην ισορροπία των υγρών στο σώμα. Τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ τείνουν να αφυδατώνονται και να εμφανίζουν κατακράτηση υγρών. Από την άλλη, μέσω της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων, αυξάνονται απότομα το σάκχαρο και η ινσουλίνη στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης εντείνουν την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά.

Προτιμήστε τροφές με μαγνήσιο και βιταμίνη Β6

Μελέτες που διενεργήθηκαν σε γυναίκες με Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο καταδεικνύουν ότι η πρόσληψη μαγνησίου (π.χ. ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, προϊόντα ολικής άλεσης) συντελεί στην ελάττωση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Β6 (π.χ. κρέας, καστανό ρύζι) συμβάλλει καθοριστικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νερού και νατρίου.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά και προβιοτικά

Οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση (π.χ. λυκοπένιο, β-καροτένιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κουρκουμάς) συντείνουν στην καταπολέμηση της κατακράτησης. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την εντερική λειτουργία, προωθούν τις κενώσεις και ελαττώνουν την κατακράτηση υγρών.

Αποφύγετε την καθιστική ζωή και ασκηθείτε σωματικά

Με τη σωματική άσκηση, τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και περιορίζεται η συσσώρευση υγρών στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματος. Μην παραμένετε σωματικά αδρανείς και ξεκινήστε ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι και ποδηλασία.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ιατρό

Αν η κατακράτηση υγρών είναι απόρροια φαρμακευτικής αγωγής, ορμονικής δυσλειτουργίας ή κάποιου υποκείμενου νοσήματος, είναι απαραίτητο να ζητήσετε την καθοδήγηση ιατρού. Μόνο όταν εξαλειφθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν, η κατακράτηση μπορεί να υποχωρήσει. Οι αιτίες βρίσκονται «βαθιά» μέσα στο κύτταρο.

Με Εξειδικευμένες Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου, εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια που ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών. Οι Μοριακές Εξετάσεις ανιχνεύουν πιθανές ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.

Με τα Γενετικά Τεστ, μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενετικό δακτυλικό μας αποτύπωμα, να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας, να πληροφορηθούμε για ασθένειες που καραδοκούν να εκδηλωθούν στη ζωή μας, να κατανοήσουμε το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή να αντιληφθούμε τον ακριβή μηχανισμό μίας ήδη υπάρχουσας νόσου.

Κάθε Γενετικό Τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γενετικών παραλλαγών, που αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γενετικό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του καθενός. Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου.

Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η Αγωγή αυτή συμβάλλει είτε στην πρόληψη μίας Νόσου είτε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της, όταν έχει ήδη εκφραστεί. Ο οργανισμός των ασθενών που υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές σταδιακά επαναρρυθμίζεται και τα συμπτώματα οποιουδήποτε νοσήματος, στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η κατακράτηση υγρών, βαθμιαία υποχωρούν.

Πηγή: functionalmedsystem

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact