ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλη μείωση των παγετώνων στο Περού

Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων, η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει τους περουβιανούς παγετώνες, κατά 40%, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτό το λιώσιμο έχει δημιουργήσει εκατοντάδες λίμνες στις υψίπεδα των βουνών της χώρας.

Η Λευκή Οροσειρά που βρίσκεται στην περιοχή Άνκας των περουβιανών Άνδεων συγκεντρώνει 755 παγετώνες.

Το 87% από αυτούς είναι μικρότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, κάτι που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς.

Οι ειδικοί έχουν τοποθετήσει θερμικούς αισθητήρες για να καταγράψουν τις θερμοκρασίες του παγετώνα, καθώς και άλλες συσκευές μέτρησης της ταχύτητας με την οποία λιώνουν οι πάγοι.

«Τα τελευταία 40 χρόνια, εμφανίστηκαν περίπου 996 νέες λίμνες. Είναι ευνόητο. Είναι λογικό, γιατί όταν ένας παγετώνας υποχωρεί, το πρώτο πράγμα που δημιουργεί είναι μια λεκάνη απορροής ή μια υδάτινη κοιλότητα» αναφέρει ο ειδικός σε θέματα παγετώνων, Νέλσον Σαντιγιάνα.

Το 1970, 20.000 τουλάχιστον Περουβιανοί σκοτώθηκαν μετά από ένα σεισμό που προκάλεσε την μετακίνηση ενός μεγάλου παγετώνα προς την πόλη Γιουνγκέι στο κεντρικό Περού.

Τώρα έχουν ληφθεί μέτρα για να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστροφές. Έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης σε ειδικούς σταθμούς πάνω στο βουνό που στέλνουν προειδοποιητικά σήματα. Μαθητές κοντά στον παγετώνα Γουαλκάν μάλιστα, κάνουν ασκήσεις εκκένωσης του οικισμού και των σχολείων, σε περίπτωση ανάγκης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τροπικούς ορεινούς παγετώνες, στη χώρα. Άρα οι όγκοι πάγου είναι τοποθετημένοι σε επιφάνειες που βρίσκονται σε σχεδόν κάθετες πλαγιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να σπάσουν, να αποκολληθούν και να καταλήξουν στις λίμνες που οι ίδιοι οι παγετώνες έχουν δημιουργήσει.

Αυτό καταστρέφει τις λίμνες, οι οποίες υπερχειλίζουν με βιαιότητα. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μια προσχωσιγενής ροή που απειλεί να εξαφανίσει τις πόλεις και τις υποδομές που βρίσκονται κοντά» τόνισε ο Νέλσον Σαντιγιάνα.

Οι 2679 παγετώνες του Περού βρίσκονται διασκορπισμένοι σε 19 χιονοσκέπαστες οροσειρές και αποτελούν στην πλειονότητά τους την πηγή ύδρευσης της χώρας. Στο μέλλον, δηλαδή, θα υπάρξει σημαντική μείωση του καθαρού νερού που έχει στη διάθεσή του το Περού.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact