ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελετούν από την Πάφο τις κλιματικές αλλαγές στην Αν. Μεσόγειο

Εξήντα πέντε ερευνητές από τη Γερμανία, με ένα ειδικό ερευνητικό αεροσκάφος, το «HALO», έφθασαν στο Αεροδρόμιο Πάφου, από όπου θα ερευνήσουν όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για τις κλιματικές αλλαγές και την ποιότητα του αέρα.

Επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής είναι ο δρ. Τζος Λελιεβέλτ, Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου «Max Planck» για την Ατμοσφαιρική Χημεία και καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο κ. Στράτος Μπουρτσουκίδης, ερευνητής Ατμοσφαιρικής Χημείας, εξήγησε ότι το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με πολλά μηχανήματα, τα οποία μετράνε κυρίως ατμοσφαιρικούς ρύπους.

« Έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε ατμοσφαιρικές μετρήσεις πάνω από τους μουσώνες της Ινδίας , στην ουσία μελετάμε την ικανότητα αυτοκαθαρισμού της ατμόσφαιρας με αυτό το αεροπλάνο» , ανέφερε.

Στόχος, είπε, είναι να διαφανεί πώς αυτοί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προέρχονται από τις εκπομπές της Ινδίας και μετασχηματίζονται μέσα στην ατμόσφαιρα.

«Στην ουσία, είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι στιγμής και είναι η μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να πετάξουμε με το αεροπλάνο σε συνθήκες στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε μετρήσεις», επεσήμανε.

O κ. Μπουρτσουκίδης ανέφερε πως η Κύπρος έχει επιλεγεί για την ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα, λόγω της τοποθεσίας της, επειδή είναι κοντά στη Σαουδική Αραβία.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα από την ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα, ο κ. Μπουρτσουκίδης εκ μέρους της ομάδας των ερευνητών σημείωσε πως αυτά μπορούν να πάρουν μήνες μέχρι και χρόνο, αφού είναι πολύ περίπλοκα τα δεδομένα και χρειάζεται πολύς καιρός για την ανάλυση.
 
Παρατήρησε, ωστόσο, πως σε κάποιες μολυσμένες περιοχές τα όργανα δείχνουν κάποιες ενδείξεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να συνδυαστούν όλες αυτές οι μετρήσεις μαζί προκειμένου να βγει ένα κοινό αποτέλεσμα και να διαφανεί τι χημεία γίνεται.

Η Κύπρια Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως η ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πείραμα που γίνεται σε μια ευρεία περιοχή και αφορά το θέμα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τους μουσώνες.

Πρόσθεσε, πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται ότι πάνω από την Κύπρο, αλλά και την Κρήτη, πάρα πολύ ψηλά από το επίπεδο της γης και της θάλασσας, συγκεντρώνεται κάποια ρύπανση, σημειώνοντας πως η δουλειά αυτών των επιστημόνων είναι να εξεύρουν τρόπους αυτοκαθαρισμού της ατμόσφαιρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact