ΥΓΕΙΑ

Moderna: Τι παρενέργειες έχει το νέο, πανίσχυρο εμβόλιο που θα γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο

Πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι πιθανό να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ιατρικές Αρχές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το εμβόλιο νέας γενιάς της Moderna.

Οι διαφορές του σε σχέση με όσα γνωρίζαμε ως τώρα είναι ότι πρόκειται για ένα σκεύασμα πέντε φορές πιο ισχυρό, το οποίο θα γίνεται μόνο μια φορά κάθε χρόνο!

Οι προκάτοχοί του, δηλαδή τα εμβόλια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, βασίζονται στο αρχικό στέλεχος του ιού, έτσι όπως αυτός έκανε την εμφάνισή του στην επαρχία Γουχάν της Κίνας.

Αυτό το γεγονός είναι και ο λόγος που καθώς προέκυψαν μεταλλάξεις, τα πρώτα εμβόλια αποδείχτηκαν ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά, με συνέπεια να χρειαστεί δεύτερη, στη συνέχεια τρίτη δόση, ενώ πλέον μιλάμε και για τέταρτη αναμνηστική.

Αντίθετα, το νέο εμβόλιο το οποίο κατάφερε να αναπτύξει η Moderna είναι δισθενές, πράγμα που μεταφράζεται στο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό σε κάθε μορφή του, ξεκινώντας από την αρχική και καταλήγοντας στην παραλλαγή «Όμικρον», αλλά και όσες προέκυψαν στην πορεία.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών με το εμβόλιο που φέρει την κωδική ονομασία «mRNA-1273.214» προκάλεσαν ιδιαίτερη ευφορία και αισιοδοξία, δημιουργώντας παράλληλα και αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid.

Η γνωστή φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις μελέτες που πραγματοποίησε σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο σκεύασμα παρήγαγε κατά μέσο όρο 9.500 μονάδες αντισωμάτων, την στιγμή που η τρίτη δόση με του εμβολίου που υπάρχει ήδη στην κυκλοφορία, παράγει μόλις 1.800 μονάδες αντισωμάτων.

Δηλαδή τα πενταπλάσια σε απόλυτους αριθμούς, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι και ακόμη ένα θετικό το οποίο πρέπει να προσμετρηθεί. Αυτά τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό δεν είναι μόνο πολύ περισσότερα αλλά έχουν και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο που έδειξαν οι μελέτες, φέρνει περαιτέρω άνεμο αισιοδοξίας, καθώς συνεπάγεται ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να φτάσουμε στο σημείο να χρειάζεται απλά μια ετήσια επαναληπτικότητα, όπως περίπου συμβαίνει σήμερα με τον ιό της κοινής γρίπης. «Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να αυξήσει τα αντισώματα σε τόσο υψηλά επίπεδα, που ενδεχομένως να χρειάζεται μόνο μία αναμνηστική δόση κάθε χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ιατρικού τμήματος της Moderna, Πολ Μπάρντον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ανάλογες τοποθετήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας, Στεφάν Μπονσέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι το «mRNA-1273.214» θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις παραλλαγές του ιού που προκαλούν κύματα έξαρσης της πανδημίας, γεγονός που το καθιστά την δεδομένη χρονική περίοδο το απόλυτο φαβορί για να λάβει άδεια κυκλοφορίας το προσεχές Φθινόπωρο, όταν θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα αύξηση των κρουσμάτων.

«Θα υποβάλουμε τα προκαταρκτικά δεδομένα και τις αναλύσεις στις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι το δισθενές εμβόλιο, που περιλαμβάνει και την προστασία από την παραλλαγή Όμικρον, θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε.

Η τελική απόφαση –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- θα ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει να «ανάψει» το «πράσινο φως» προκειμένου να αρχίσει η μαζική παραγωγή του και να τεθεί στην διάθεση των πολιτών από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact