ΥΓΕΙΑ

Νόσος Crohn: Σημαντική γονιδιακή ανακάλυψη από ερευνητές

Μία νέα σημαντική ανακάλυψη από την ερευνητική κοινότητα, είναι πολύ πιθανόν, να μας οδηγήσει σε έναν διαφορετικό τρόπο καταπολέμησης της νόσου του Crohn. H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας συχνά, σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακάλυψη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Inflammatory Bowel Diseases”, οι επιστήμονες εντόπισαν χημικές αλλαγές στο DNA ασθενών με νόσο του Crohn, που επηρεάζουν τον τρόπο που δρουν τα γονίδια, υποστηρίζοντας, ότι οι αλλαγές μπορούν να εντοπιστούν σε δείγματα αίματος.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, παρέχουν νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που αναπτύσσεται η νόσος και υποδεικνύουν πιθανούς γενετικούς στόχους για νέες αγωγές. Να σημειωθεί, ότι προηγούμενες έρευνες είχαν ανακαλύψει αρκετά γονίδια να συνδέονται με τη νόσο του Crohn, ωστόσο δεν εμφανίζουν τη νόσο όλοι όσοι φέρουν τα γονίδια.

Tα ευρήματα της νέας έρευνας, που αφορούν παιδιά με νόσο του Crohn στη Σκοτία υποδεικνύουν ότι διαφορές σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ ανθρώπων- όπως διατροφή και βακτήρια στο έντερο- μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο Crohn σε ορισμένους ανθρώπους με τα συγκεκριμένα γονίδια.

Ο ερευνητής Jack Satsangi, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η έρευνα δίνει τις ισχυρότερες μέχρι τώρα ενδείξεις ότι επιγενετικές αλλαγές εμπλέκονται στη νόσο του Crohn. Τα ευρήματα παρέχουν πιθανό μηχανισμό στον οποίο η διατροφή ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να μετατρέπουν γενετικό υλικό ώστε να προκαλεί τη νόσο του Crohn. Το επόμενο βήμα τώρα, είναι οι ερευνητές να εντοπίσουν θεραπευτικές ευκαιρίες, προκειμένου να χτυπήσουν την νόσο.

Διαβάστε ακόμη:

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact