ΥΓΕΙΑ

Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί: Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο, έξαρση της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίοι προειδοποιούν πως η εποχική γρίπη αναμένεται να σημειώσει ανοδική τάση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Για τον λόγο αυτό συνιστούν σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το αντιγριπικό εμβόλιο να σπεύσουν να το προμηθευτούν, καθώς το ενδεχόμενο νόσησης είναι μεγάλο.

«Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο προλαβαίνουν να το κάνουν, καθώς η γρίπη θα κρατήσει δύο μήνες ακόμα, μέχρι τέλος Μαρτίου, ίσως και αρχές Απριλίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Έλενα Μαλτέζου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στέλεχος Α (Η1Ν1) πλήττει κατά κύριο λόγο παιδιά και άτομα παραγωγικής ηλικίας, γεγονός που αποτυπώνεται και σε έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ηλικίες έως τεσσάρων ετών.

Τριπλασιασμό των κρουσμάτων και επισκέψεων σε γιατρό δείχνουν τα στοιχεία του οργανισμού για παιδιά ηλικίας 5-14 χρόνων. Συγκεκριμένα, από τις 70 μονάδες της κλίμακας του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα σε μία εβδομάδα εκτινάχθηκαν στις 210. Επιπλέον, διπλάσιο είναι το ποσοστό των κρουσμάτων όχι μόνο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα, αλλά σε σύγκριση με όλο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Πάνω από 65 οι περισσότεροι νεκροί

Από την άλλη, ο A (H3N2) φαίνεται πως «προτιμά» ηλικιωμένους και συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρα έκβαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους συνολικά 21 νεκρούς, η πλειονότητα ήταν άνω των 65 ετών.

Η έξαρση της γρίπης και ο τρόμος που έχει προκληθεί εξαιτίας της οδήγησε πολύ κόσμο στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να σημειώνεται έλλειψη αντιιικών φαρμάκων.

Δείτε επίσης: «Μπλόκο» στον καρκίνο που σκοτώνει 6.500 άτομα το χρόνο στην Ελλάδα

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η προσφορά δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτή τη ζήτηση αυτή τη στιγμή, γιατί έγινε ξαφνική έξαρση. Εύχομαι να μην υπάρξει και αυτό το Σαββατοκύριακο ο χαμός που υπήρχε το προηγούμενο με το Tamiflu» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σημειώνεται ότι, λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης, αρκετά σχολεία σε όλη την επικράτεια θα παραμείνουν κλειστά μεθαύριο για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, δεν θα λειτουργήσει το 3ο Γυμνάσιο Αλίμου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Σερβίων στην Κοζάνη. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή, κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στον Δήμο Θερμαϊκού.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact