ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσίπρας μπροστά σε ενα τριπλό δίλλημα

Ο Τσίπρας μπροστά σε ενα τριπλό δίλλημα

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας μαζί του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την κοινή ανακοίνωση των πολιτικών κομμάτων της χώρας που τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε έξοδο από το ευρώ αλλά καλύτερη συμφωνία, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να δώσει μια μεγάλη μάχη.

Να πείσει τους σαφέστατα εχθρικούς ηγέτες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον τους 16 από τους 18, αφενός ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη και αφετέρου να του δώσουν μια καλύτερη συμφωνία από αυτές που έχει απορρίψει.

Όλα τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλίνουν στο ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη για την Ελλάδα καθώς, όπως ομολόγησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχουν πλέον αρκετοί στην Ευρώπη που έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα εξόδου της Ελλάδας.

Αν εξαιρεθούν η Κύπρος και η Γαλλία, οι υπόλοιποι 16 ηγέτες της Ευρωζώνης σε μεγάλο βαθμό εκτιμούν ότι η Ελλάδα τους κοροϊδεύει και τους εκβιάζει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε μία και μοναδική πρόταση με δύο εναλλακτικές:

Η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει την πρόταση Γιούνκερ, που δεν θα είναι η πρόταση Γιούνκερ. Θα έχει όλα όσα αυτή προέβλεπε, αλλά θα είναι εμπλουτισμένη με το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει το ΔΝΤ και αφορά παρεμβάσεις στο εργασιακό, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων. Όλα όσα δηλαδή αποφεύγει να συζητήσει και να δεχθεί η Ελλάδα από την εποχή που ξέσπασε η κρίση.

Φυσικά, από τους εταίρους και τους δανειστές θα ζητηθεί η άμεση επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ προβλεφθούν και αυστηρές ρήτρες επιτήρησης για την υλοποίησή της. Δεν αποκλείεται, να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση και μια ευμενής αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τη νέα συμφωνία.

Οι δύο εναλλακτικές

Σε αντιδιαστολή, εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί τη βασική πρόταση θα ζητηθεί έναρξη όλων των διαδικασιών για «συντεταγμένη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωζώνη θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ελεγχόμενη.

Τέλος, θα κατατεθεί στο τραπέζι πρόταση για μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο «αγρανάπαυσης. Δηλαδή, τυπικά εντός ευρώ, αλλά ουσιαστικά εκτός. Σε αυτό το σχέδιο οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται για ένα εξάμηνο, η χώρα δεν αποκόπτεται πλήρως από την Ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όσο επίσης και η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει «υποσχετικούς τίτλους οφειλής», δηλαδή IOU, με τα οποία θα επιχειρεί να αποπληρώνει το ελληνικό δημόσιο μισθούς και συντάξεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact