ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άξονες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Δ. Αβραμόπουλος με τον Φρανς Τίμερμανς

Τις πρωτοβουλίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στοιχεία σοκ για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περάσει από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης στη συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό, σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, με στόχο να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα.

«Τέσσερα εκατ. άτομα ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, παρατήρησε πως «τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζώης, από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης αποκάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων, η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος (μικρότερα ποσοστά).

Τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 2014 αφίχθησαν στη Λέσβο 11.070 μετανάστες, ενώ φέτος έως τις 23 Αυγούστου είχαν αποβιβαστεί στο νησί τουλάχιστον 94.134 άτομα, αύξηση 750%.

Στη Χίο, το 2014 αποβιβάστηκαν 6.453 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 28.928 μετανάστες, αύξηση 348%.

Στη Σάμο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αγαθονήσι, πέρυσι είχαν ταυτοποιηθεί 7.556 μετανάστες, ενώ έως τις 23 Αυγούστου του 2015, 25.596 άτομα, αύξηση 244%.

Στη Λέρο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Φαρμακονήσι, το 2014 είχαν αφιχθεί 2.590 μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 9.988 άτομα, αύξηση 286%.

Στην Κω, το 2014 αποβιβάστηκαν 1.344 παράτυποι μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 27.991 παράτυποι μετανάστες, αύξηση 1.983%.

Στη Σύμη, το 2014 αφίχθησαν 932 μετανάστες, ενώ το από τις αρχές του 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί στο νησί 1.794 άτομα, αύξηση 93%.

Στη Ρόδο, το 2014 περισυνελέγησαν 669 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί 1.184 άτομα, αύξηση 77%.

Στη Σαμοθράκη, το 2014 αφίχθησαν 391 μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 845 μετανάστες, αύξηση 116%.

Μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος παρουσιάζει η Λήμνος, καθώς πέρυσι είχαν φθάσει 710 παράτυποι μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αυγούστου, 492 άτομα, μείωση -31%.

Κανένας παράτυπος μετανάστης δεν αφίχθη φέτος στο νησί της Πάτμου, έως τις 23 Αυγούστου, ενώ το 2014 οι Αρχές είχαν περισυλλέξει από το συγκεκριμένο νησί 832 άτομα.

Πολιτικό μήνυμα στήριξης από Κομισιόν

Την ώρα που μπαίνουν σε υλοποίηση οι πρωτοβουλίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η Κομισιόν στέλνει πολιτικό μήνυμα στήριξης μέσα από την σημερινή επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, θα έχουν διευρυμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου στον Πειραιά, με στόχο την ταχύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής, και θα επισκεφθούν την Κω, όπου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την καταστατική ομιλία (State of the Union Speech) του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τα κεντρικά θέματα της οποίας αναμένεται να είναι το μεταναστευτικό.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

· Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

· Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

· Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

· Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact