ΚΟΣΜΟΣ

Οι διατροφικές συνήθειες των Κινέζων απειλούν την ανθρωπότητα – Δεν είναι η πρώτη φορά

Με τα κρούσματα ασθενών ήδη να ξεπερνούν τα 2.700 και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 80, ο νέος κοροναϊός ανησυχεί τους επιστήμονες παγκοσμίως και έχει θορυβήσει τις κινεζικές Αρχές.

Ο SARS είχε ξεκινήσει από τη λαϊκή αγορά της πόλης Γκουανγκντόνγκ προκαλώντας τον θάνατο 774 ανθρώπων από το 2002 έως το 2004, ενώ τα κρούσματα ήταν περισσότερα από 7.000 και γι’ αυτό στο Πεκίνο σκέφτονται ήδη με τρόμο την επανάληψη μιας τέτοιας επιδημίας το 2020.

Σε μια προσπάθεια να δείξει το Πεκίνο ότι ελέγχει την κατάσταση, τη Δευτέρα βρέθηκε στη Βουχάν ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε και ένα κατάστημα στο οποίο μετρήθηκε η θερμοκρασία του.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή θα μείνουν κλειστές μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου με μοναδική εξαίρεση τις φαρμακευτικές εταιρείες, με το «λουκέτο» να επεκτείνεται έως τις 17 Φεβρουαρίου για σχολεία και πανεπιστήμια με το κρατικό κανάλι CCTV ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί για την κινεζική πρωτοχρονιά επεκτείνονται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και τώρα -όπως και με τον SARS- όλα ξεκίνησαν από μια υπαίθρια κινεζική λαϊκή αγορά – αυτήν της πόλης Βουχάν.

Η προτίμηση των Κινέζων για κρέας από ζώα που είτε δεν φυλάσσονται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες είτε είναι άγρια, έχει κάνει την Κίνα από τις πιο ευάλωτες χώρες σε ξεσπάσματα νέων ιών.

Το ίδιο ίσχυσε και στην περίπτωση του ιού Εμπολα, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης ζώων από τα δάση της Αφρικής.

Εκτός από τον ιό SARS, η Κίνα είναι η χώρα από την οποία είχε ξεκινήσει και η ασιατική γρίπη του 1957, όταν έχασαν τη ζωή τους 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι φωτογραφίες που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο αμέσως μετά την είδηση ότι είναι πιθανό ο κοροναϊός να ξεκίνησε από τις νυχτερίδες δείχνουν ακόμα και ολόκληρες νυχτερίδες μέσα σε πιάτα με ζουμί, με τα εντόσθιά τους να επιπλέουν

Κοροναϊός: Κινέζες μας δείχνουν πώς τρώνε τη νυχτερίδα

Φίδια και αρουραίοι πωλούνται στις λαϊκές της Κίνας

Όπως και ο SARS, ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι έχει ξεπηδήσει από την ίδια πηγή: τις περιβόητες κινεζικές ανοιχτές, λαϊκές αγορές, στις οποίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Δύση, δεν πωλούνται μόνο φρούτα και λαχανικά.

Αντίθετα, οι πλανόδιοι πωλητές στήνουν τους πάγκους και διαθέτουν για τους πελάτες τους διάφορες «λιχουδιές», σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα: έντομα, φίδια, νυχτερίδες, ακόμα και οι αρουραίοι γίνονται «μεζές» για ντόπιους και Δυτικούς τουρίστες, που υπό την επιθυμία να έχουν μια σπάνια εμπειρία δεν αρνούνται να δοκιμάσουν ακόμα και κάτι τόσο ξένο προς τις συνήθειές τους.

Η Βουχάν, όπως έχουν καταλήξει οι Αρχές, είναι η πόλη-πηγή του κοροναϊού 2019-nCoV, όπως είναι η ονομασία που έδωσε στο στέλεχος του φονικού ιού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η εικόνα που περιγράφουν διάφοροι παρατηρητές από την ανοιχτή αγορά της πόλης είναι χαρακτηριστική: οι υπαίθριοι πάγκοι στήνονται πρόχειρα, ο ένας δίπλα στον άλλον.

Κλουβιά όπου οι πωλητές βάζουν ζωντανά κοτόπουλα βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε ξύλινα τραπέζια, ουσιαστικά σε απλές τάβλες, όπου οι πλανόδιοι χασάπηδες κόβουν επιτόπου για τους πελάτες τους κομμάτια ωμού κρέατος κάθε είδους.

Σε αυτό το υπαίθριο «σφαγείο», πεινασμένα σκυλιά περιμένουν έναν «μεζέ», ενώ παραδίπλα κρέμονται τελάρα με θαλασσινά και ψάρια.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό σκηνικό από άποψη υγιεινής, με ζωντανά και νεκρά ζώα -σκυλιά, κοτόπουλα, γουρούνια, μοσχάρια κ.ά.- να είναι σε στενή επαφή μεταξύ τους, όπως και με τους πολίτες, κάνοντας πολύ εύκολη τη μεταπήδηση ιών από τα ζώα στον άνθρωπο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact