ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του στρες στην καρδιά διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών

Το στρες έχει συνδεθεί με μια σειρά από επιβλαβείς συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου να είναι μία από τις πιο ανησυχητικές.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Κέντρο Καρδιάς Duke, το φύλο ενός ατόμου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς το στρες επηρεάζει την καρδιά του.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 254 αντρών και 256 γυναικών. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε τρεις δοκιμασίες, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το στρες. Αυτό έγινε μέσω τριών αντίστοιχων τεστ: ενός τεστ ανάκλησης (ανάμνησης) ενός γεγονότος που προκάλεσε θυμό/οργή, ενός τεστ μαθηματικών ικανοτήτων και ενός τεστ “αντικατοπτρισμού”, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθούν/μιμούνται τις κινήσεις ενός άλλου κοιτάζοντας μόνο μέσω ενός καθρέφτη.

Κατά τη διάρκεια κάθε τεστ και κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης μεταξύ των τεστ, οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων με ηχοκαρδιογραφήματα, παίρνοντας δείγματα αίματος και με μετρώντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό (παλμοί) των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν περισσότερες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ως αντίδραση στα τεστ ψυχολογικού στρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες γυναίκες είχαν μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά και αυξημένο σχηματισμό αιμοπεταλίων, το οποίο συνδέεται με την θρόμβωση του αίματος.

Όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις, οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε αρνητικά συναισθήματα και μεγαλύτερη πτώση σε θετικά συναισθήματα από ό,τι οι άνδρες.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι το στρες επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή τη διαφορά κατά την αξιολόγηση και τη θεραπεία των ασθενών για καρδιαγγειακή νόσο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Zanaib Samad.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact