ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μύγες νιώθουν φόβο και άλλα συναισθήματα

Οι μύγες έχουν την ικανότητα να νιώθουν φόβο και άλλα συναισθήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech).

Ο φόβος αποτελείται από διάφορα κομμάτια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρωτόγονα αισθήματα. Ένα αρχικό ερέθισμα, όπως μία κραυγή, μπορεί να φέρει ένα αίσθημα φόβου στο άτομο που το ακούει.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να καταστήσει άλλα ερεθίσματα πιο πιθανά να φέρουν ακόμα μεγαλύτερο φόβο στο ίδιο άτομο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως οι σκιές μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για το μυαλό με αυτό που προκαλεί ένας τρομακτικός ήχος.

«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι μύγες έχουν τέσσερις βασικές κινητήριες ορμές όπως οι άνθρωποι, την τροφή, το ζευγάρωμα και τη σύγκρουση ή τη διαφυγή. Η επόμενη λογική ερώτηση, δηλαδή το αν οι μύγες που καταφεύγουν στη διαφυγή από ένα ερέθισμα πράγματι αισθάνονται φόβο για αυτό, είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί», δήλωσε ο Γουίλιαμ Γκίμπσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μύγες που εκτέθηκαν σε σκιές και ανακάλυψαν πως τα έντομα επιτάχυναν όταν απέφευγαν τις σκιές, και οι ελιγμοί τους έγιναν πιο έντονοι.
Κάποιες μύγες αντέδρασαν στην απειλή με το να «παγώνουν» και να ακινητοποιούνται με ένα παρόμοιο τρόπο όπως τα τρωκτικά.

Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφηκαν ακόμα και σε μύγες την ώρα που τρέφονταν, γεγονός που υποδεικνύει πως η παρόρμηση ήταν ιδιαίτερα αρνητική και ισχυρή.

Οι μύγες επίσης χρειάζονταν κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να «ηρεμήσουν» από το φόβο της σκιάς προτού επιστρέψουν στην πηγή τροφής. Μάλιστα όσο πιο συχνά βίωναν αυτό το ερέθισμα, τόσο περισσότερο τους έπαιρνε να επιστρέψουν.

«Το μυαλό της μύγας αλλά και η εξελικτική της ιστορία είναι τόσο διαφορετικά από του ανθρώπου που ακόμα και αν αποδείξουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι μύγες έχουν αισθήματα, τότε πιθανότατα δε θα είναι ίδια με αυτά που νιώθουμε εμείς», δήλωσε ο Γκίμπσον.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η μελέτη τους θα βοηθήσει τους βιολόγους να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για της χημικές διαδικασίες που συνδέονται με το συναίσθημα του φόβου, και το κατά πόσο αντιστοιχούν με αυτές που συμβαίνουν στους ανθρώπους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact