ΥΓΕΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα Ελλάδα: Δηλαδή πρέπει να εξηγούμε και τα αυτονήοτα;

Είναι το ζήτημα που σ’ έναν κυκεώνα καθόλου, μα καθόλου ευχάριστων ειδήσεων (πόλεμος στην Ουκρανία, κορωνοϊός, αδιανόητη ακρίβεια στο ρεύμα και τα βασικά αγαθά) ήρθε ν’ αποτελέσει το πιο απεχθές κερασάκι στην ανεπιθύμητη τούρτα: η οξεία ηπατίτιδα που «χτυπάει» τα παιδιά κυρίως μικρών ηλικιών έχει αρχίσει ν’ απλώνει τα δίχτυα της σε όλον τον πλανήτη.

Αρχικά, ως γνωστόν, καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα (σχεδόν 170) στην Αγγλία, όπου και έγιναν άμεσα οι πρώτες έρευνες, κι εν συνεχεία προσεβλήθησαν, δυστυχώς, και παιδιά άλλων χωρών.

Αναμενόμενα, η χώρα μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση: εδώ και καιρό οι εμπειρογνώμονες έλεγαν πως είναι θέμα χρόνου να βρεθούν κρούσματα και στην Ελλάδα, με τον κ. Μαγιορκίνη να λέει προ δύο εβδομάδων σχεδόν πως είναι βέβαιο πως υπάρχουν περιστατικά που δεν τα έχουμε εντοπίσει ακόμα.

Χθες Πέμπτη (12/5), λοιπόν, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως τρία περιστατικά που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας (όλα στην Αττική).

«Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία», πληροφορηθήκαμε σχετικά.

Φυσικά, όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποφάσισαν να πουλήσουν, όπως συνηθίζουν, απτό… τρόμο: πηχυαίοι τίτλοι, alert, σοκ, μπαμ-μπουμ και τα συναφή, όλα στον βωμό του clickbait.

Είναι, λοιπόν, οι περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας ένα… τίποτα και «επιτιθέμεθα» άδικα κατ’ αυτόν τον τρόπο; Σε καμία των περιπτώσεων: είναι κάτι πάρα, πάρα, πάρα πολύ σοβαρό. Θα πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και να ενημερώνεται ο κόσμος για πιθανές ενδείξεις της νόσου που (χτύπα ξύλο) μπορούν να παρουσιάσουν και τα δικά του τα παιδιά.

ΑΛΛΑ.

Αλλά, ρε κερατάδες, γιατί δεν τονίζετε στον τίτλο ή δεν προτάσσετε στο λιντάκι σας (την εισαγωγή, ας το πούμε έτσι, ενός άρθρου) τις πιο μελωδικές και ευχάριστες λέξεις της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ;

«Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση», λέει ρητά και η καρδιά μας πηγαίνει στη θέση της, καθώς όλοι μας βάλαμε με το νου μας το χειρότερο δυνατό σενάριο, ψάχναμε να δούμε τι ισχύει με τις μεταμοσχεύσεις και ούτω καθεξής.

Είναι απολύτως αναμενόμενο όταν μια ασθένεια με ένα άκρως τρομακτικό όνομα (οξεία ηπατίτιδα…) έρχεται από το πουθενά στο προσκήνιο, οι περισσότεροι να θορυβηθούν και να υποθέσουν πως τα τρία αυτά κρούσματα αφορούν σε σοβαρές περιπτώσεις.

Προφανέστατα και το ότι (ευτυχώς) αυτά τα τρία παιδάκια δεν έπαθαν κάτι, δεν αποκλείει στο προσεχές μέλλον να δούμε περιστατικά που κάποιο μικρό θα νοσήσει σοβαρότερα. Και, ξαναλέμε, όσοι έχουν παιδιά επιβάλλεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να προφυλάσσουν, όσο γίνεται, τους γιους τους και τις κόρες τους.

Όμως, όταν μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα υπάρχει ένα μεγεθυσμένο ψήγμα φωτός («Δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, είναι σε άριστη γενική κατάσταση»), υπάρχει υποχρέωση να αναδεικνύεται εξ αρχής.

Που να πάρει, για παιδάκια μιλάμε…

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact