ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες Ογκρατέν με μπεσαμέλ, φέτα & γραβιέρα

Μια υπέροχη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο. Πατάτες “Ογκρατέν” με μπεσαμέλ, φέτα και γραβιέρα.

Απολαύστε το σαν ορεκτικό, συνοδευτικό με τα ψητά σας αλλά και σαν κυρίως πιάτο.

 

 

Υλικά συνταγής

 

  • 1,5 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 170 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

 

  • Για τη μπεσαμέλ:

 

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

  • Για γαρνίρισμα:

 

  • λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη φέτα θρυμματισμένη
  • 4 φέτες μπέϊκον ψικοκομμένο [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μέλι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει  προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχουμε μια “πάστα” αλευριού. Με μια κίνηση ρίχνουμε στο τηγάνι το ζωμό λαχανικών, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τις φέτες της πατάτας τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει, και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
  4. Συναρμολόγηση: Στρώνουμε μια στρώση από το μείγμα σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και το μισό μείγμα κρεμμυδιού σκόρδου. Συνεχίζουμε στρώνωντας από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες με τη μπεσαμέλ και κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού, σκόρδου και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη τριμμένη παρμεζάνα.
  5. Καλύπτουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  6. Γαρνίρετε [προαιρετικά] με το μπέϊκον, με λίγη θρυμματισμένη φέτα και φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού.

mygreekdish.com

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact